Проросійські організації припинили акцію блокування пропускних пунктів між Косово і Сербією

244426270_1184422785371974_1044782255140745398_n
Після 13 днів косовські серби припинили блокування двох пунктів пропуску між Косово і центральною Сербією. Спецпідрозділи поліції Косово залишили КПП, і до переходів на кордоні підійшли миротворці KFOR, які щонайменше два тижня будуть забезпечувати безпеку на пунктах Яриньє та Брняк.
Блокада переходів на Півночі Косово відбувалася через незгоду місцевих сербів із заміною сербських автономерів на косовські, яку ініціювала 20 вересня влада Косово.

Блокування переходів пунктів пропуску між центральною Сербією та Косово організували проросійські екстремісти з Сербії та Чорногорії. Зокрема, така публічна фігура, як Владислав Дайкович, який перейшов кордон і приєднався до пікетувальників.

Про це повідомив прем’єр-міністр Косово Альбін Курті.

Владислав Дайкович є одним з лідерів проросійської партії “Справжня Чорногорія”, яка наразі входить до правлячої в Чорногорії коаліції.

Дайкович, як зазначає прем’єр Косово, має контакти із сербськими пропагандистами, зокрема, з автором пропагандистських фільмів Борисом Малагурським (співпрацює із російським медіахолдингом “Росія сьогодні”).

Другою людиною, що особисто приїхала підтримати протестувалтників в Яриньє, є Ігор Браунович, генеральний директор Srbijašume (“Сербіяліс”). Курті звернув увагу, що про те, що Браунович приєднався до учасників протесту в Косово, написав у Фейсбуці його заступник, Братислав Дикич. Дикич – генерал у відставці, екс-керівник сербської жандармерії, який був засуджений судом першої інстанції в Подгориці за організацію спроби державного перевороту в Чорногорії в 2016 році разом із російськими агентами спецслужб.

Нагадаємо, на початку конфлікту посол Росії в Сербії Олександр Боцан-Харченко і військовий аташе РФ генерал-майор Олександр Зінченко разом із міністром оборони Сербії Небойшею Стефановичем та начальником Генерального штабу Збройних сил Сербії генералом Міланом Мойсіловічем провели інспекцію сербських військових баз поблизу Косово, про що повідомило Міністерство оборони Сербії. Представники російського посольства та очільники оборонного відомства Сербії оглянули сербські частини, які перебувають у стані підвищеної бойової готовності та діють у складі тактичних груп, розташованих у гарнізоні “Рашка”, на військової базі “Рудниця” та по дорозі на адміністративний перехід Яриньє (між центральною Сербією та Косово). Джерело: https://www.mod.gov.rs/cir/17872/ministar-odbrane-stefanovic-i-nacelnik-generalstaba-general-mojsilovic-u-obilasku-dela-snaga-u-stanju-povisene-borbene-gotovosti-17872?fbclid=IwAR38lxpc60Xm1xff-ncIvrecviiC8VQ0d5wrPaDogpgL0lEA6AO79vDiVy0

Розблокування прикордонних переходів між Косово та центральною Сербією відбулося відповідно до угоди, укладеної 30 вересня у Брюсселі. Згідно із домовленостями Белграда та Приштини, досягнутої за посередництва ЄС, заміна реєстраційних знаків транспортних засобів з сербських на косовські призупиняється, наразі сторони будуть використовувати наліпки замість повноцінних номерів – до подальших домовленостей. Пункти пропуску було домовлено розблокувати, а косовських спецпризначенців на КПП замінити на миротворчі сили НАТО в Косово, KFOR.
Балканський оглядач – за матеріалами kosovo-online.com

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа