«Прокурорський майдан» став арт-центром і ареною дискусії

 

Вже півтора тижні вдень і вночі під стінами обласної прокуратури в Одесі чергують учасники «Прокурорського майдану», вимагаючи звільнення з посади новопризначеного головного прокурора області Миколи Стоянова, якому закидають участь у корупційних схемах та сепаратизм. А у вихідні, 9 і 10 квітня, до акції приєдналися одеські митці.
Тепер вона супроводжується музикою, читанням віршів, танцями, виставкою робіт художників. Віце-губернатор Одеської області Саша Боровик уже назвав це шок-артом. «Є вид мистецтва, яке називається Shock Art. Це той art, який шокує. Часто його використовують, коли речі, які спочатку здавалися абсурдними, перестали шокувати», – заявив Боровик у себе в Фейсбуці.

1 Роботи художників на «Прокурорському майдані»
Виступив на «Прокурорському майдані» і одеський поет і актор Стас Домбровський, автор картини з половими органами на фоні прапора України, яка вже викликала бурхливу хвилю обурення. Він пояснив, що не хотів образити державний символ і відзначив, що його невірно зрозуміли. Домбровський підкреслив, що не варто політизувати цю картину, її необхідно сприймати, як предмет мистецтва.
Водночас виконуючий обов’язки заступника глави Одеської обладміністрації Саша Боровик розмістив у себе на сторінці у мережі цю скандальну картину Домбровського, бо не вважає зображення державного символу зі статевими органами образливим. Невдовзі після публікації він усе ж видалив свій пост. А на «Прокурорському майдані» запальна дискусія щодо оцінки картини Добровського триває і досі.
Відповідно до Карного кодексу України, організатору провокативної акції «ЛицеМерія» Стасу Домбровському за наругу над державним символом загрожує арешт на півроку або ж ув’язнення на строк до трьох років.
Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа