Проект змін до закону «Про очищення влади» викликав протести

У понеділок, 26 січня, у Верховній Раді було зареєстровано проект змін до закону «Про очищення влади», який у разі його прийняття дозволить Президенту одноосібно приймати рішення про відновлення на посадах вже люстрованих чиновників або надавати імунітет від люстрації тим, що мають бути звільнені за результатами перевірок відповідно до вимог Закону. Зміни можуть бути винесені на голосування Верховної Ради вже у вівторок, 27 січня. Громадський люстраційний комітет виступає категорично проти таких змін і просить парламентарів не голосувати за цей проект Закону. 

Проект змін до Закону, опублікований на сайті Верховної Ради у понеділок, передбачає можливість Президента одноосібно вирішувати, кого і як він повертатиме на посади. Ця норма застосовуватиметься не лише до військових генералів, але й до «осіб вищого офіцерського складу, які обіймають (обіймали) посади в органах внутрішніх справ, Службі безпеки України, Міністерстві оборони України, Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів військових формуваннях» (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53691).

Активісти та експерти Громадського люстраційного комітету переконані, що такі зміни можуть спровокувати хвилю безконтрольного поновлення на посадах люстрованих чиновників часів Януковича і поставити Президента над Законом, що є першими симптомами повернення до авторитаризму, який панував в Україні до Революції Гідності.

«Через складну військову ситуацію в Україні і брак кваліфікованих кадрів обговорювалася можливість внесення змін до закону «Про очищення влади». Ці зміни мали надали Президентові право внести на розгляд Парламенту кандидатури люстрованих командувачів Збройних сил, яких він хотів би повернути для забезпечення обороноздатності держави», – говорить Максим Маньковський, Секретар Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції та член Громадського люстраційного комітету.

Попередньо йшлося про те, що Президент внесе кандидатури вищого командування, а Верховна Рада проголосує окремо за кожне прізвище. Таким чином на посадах були би поновлені лише кваліфіковані професіонали, доцільність повернення яких засвідчувала би підтримка більшості народних представників в Парламенті.

Також відомо, що планувалося розробити проект постанови, за яким Верховна Рада дозволить Раді національної безпеки та оборони повернути 5 генералів включно з генерал-полковником Геннадієм Воробйовим – одного з перших люстрованих чиновників, який керував Сухопутними військами під час президентства Януковича.

Активісти та експерти Громадського люстраційного комітету закликають Народних депутатів України не голосувати за такий проект змін до Закону «Про очищення влади» і, за крайньої необхідості, голосувати лише за той текст змін, який би передбачав індивідуальне голосування за кожного кандидата.

Олександра Дрік, Громадський люстраційний комітет

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа