Проект «Майдан. Усна історія» уже в дії

Понад 300 інтерв’ю з активістами Майдану записали Український інститут національної пам’яті та громадська організація “Фонд збереження історії Майдану” для проекту “Майдан: усна історія”.

Про те, як зберегти спогади про Майдан, 24 грудня розповіли учасники проекту на презентації у виставковому просторі “Творчість Свободи: (р)еволюційна культура Майдану” в Музеї Гончара.

За словами Голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, перших 144 аудіоінтерв’ю співробітники УІНП записали ще весною безпосередньо на Майдані Незалежності. “Це розмови з учасниками Самооборони Майдану, волонтерами, переважно з тими, які приїхали з регіонів і ще у березні-квітні залишалися у столиці. На цих записах зафіксовні розповіді представників усіх областей України”, – розповів він.

У липні Інститут національної пам’яті розпочав співпрацю з громадською організацією “Фонд збереження історії Майдану”. З того часу співробітники УІНП записали 110 відеоінтерв’ю – це більше 300 годин розмов із представниками різних ініціатив Майдану, зокрема бійцями сотень Самооборони, мистецької сотні, Громадського сектору Євромайдану, Євромайдан SOS, ІТ намету, медиками, психологами, священиками та ін.

“У 90-х ще були живі свідки подій Перших визвольних змагань, проте ніхто їх не записував, хоча техніка дозволяла. Спогадів про Помаранчеву революцію записано дуже мало, як і про Революцію на граніті. Ми не маємо повторити цю помилку, тому повинні ловити момент”, – вважає Володимир В’ятрович.

“Ми плануємо зібрати максимум інтерв’ю з учасниками Майдану та, по можливості, іншої сторони, щоб створити архів Майдану, який служитиме джерельною базою для істориків, режисерів-документалістів, соціологів, психологів та ін. У майбутньому матеріали будуть доступні широкому загалу, а також будуть використані в експозиції Музею Свободи / Музею Майдану”, – повідомила Іванна Кобєлєва, координатор проекту УІНП “Майдан: усна історія”.

Проект «Майдан. Усна історія» відкритий для співпраці, цікавих ідей, нових спогадів. Всі бажаючі долучитися до цієї важливої справи можуть звертатися з пропозиціями до Українського інституту національної пам’яті або “Фонду збереження історії Майдану” (тел. 097-647-98-64, 095-595-50-70).

Український інститут національної пам’яті
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа