Про важливу роль Української Гельсінської спілки у боротьбі за незалежність України розкажуть у столиці цього тижня

ugs26-27 жовтня пройде наукова конференція «Історична роль Української Гельсінської спілки у відновленні незалежності Української держави (1988-1990 рр.)» та відкриється виставка про історичну роль УГС.

26-27 жовтня об 11.00

м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 38/40,

готель «Експрес», конференц-зала, IV поверх

Відкриття фотодокументальної виставки «Історична роль УГС» відбудеться 27 жовтня о 15.30 в залі Національного музею літератури (вул. Б.Хмельницького 11). Після відкриття заплановано виступ Тараса Компаніченка.

“Українська Гельсінська Спілка була однією з найвідоміших опозиційних організацій національно-демократичного руху кінця 1980-тих- початку 1990 -тих. Її творці, зокрема колишні політв’язні В’ячеслав Чорновіл та Михайло Горинь, ставили собі за мету перетворити організацію в політичну, згодом – в партію, опозиційну до комуністичної. Відразу після створення нової організації у 1988 році вона привернула увагу КГБ. Вже незабаром в їх документах УГС фігурує як найнебезпечніша для комуністичного режиму структура. І вони не помилилися. Ця організація вивела український національно-демократичний рух на новий рівень, її активісти були серед тих, хто привів його до перемоги – відновлення незалежності України в 1991 році”, – зазначив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Захід організовує Український інститут національної пам’яті спільно з Національною академією державного управління при Президентові України, Ветеранським об’єднанням «Українська Гельсінська спілка» та Музеєм шістдесятництва.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа