Про ініціативи Міхаїла Саакашвілі жартома і всерйоз

1 Дружній шарж на Міхаїла СаакашвіліЗа будь-яких умов одесити жартами зустрічають кожну подію. Своєрідно відреагували вони і на призначення губернатором Міхаїла Саакашвілі, зображуючи його на постаменті у позі Дюка. А на запитання навіщо Президент призначив цього грузина очільником Одещини і своїм радником з питань реформ, жителі Південної Пальміри відповідають: Міша буде збирати там анекдоти, тости, легенди, казки, які Порошенко потім буде розповідати народу.

А коли говорити серйозно, то за короткий проміжок часу Міхаїл Саакашвілі не лише став улюбленцем міста, а й численними ініціативами виправдовує таке довір’я містян. Під його керівництвом Одеса робить рішучі кроки для входження у євроспільноту та світовий простір. А ще Міхаїл не соромиться запозичувати корисний досвід у американців та залучати кошти і фахівців США.

Суспільство вже втомилося від бездіяльності українських політиків і владців, які все ще не приступили до проведення реформ і продовжують розграбовувати державний бюджет. На переконання багатьох аналітиків, остання надія громадян на щасливе життя – це голова Одеської облдержадміністрації Міхаїл Саакашвілі. Якщо йому вдасться навести лад, подолати корупцію, створити прозорі МВС і прокуратуру, залучити інвесторів, побудувати нові дороги, і тоді одесити, а з ними всі жителі України побачать, які плоди можна отримати від прозорої державної діяльності.

Про це, зокрема, йшлося і на прес-конференції Міхаїла Саакашвілі та посла США в Україні Джеффрі Пайєтта під час його триденного перебування в Одесі. В ході брифінгу, посол США відзначив: «Україна веде дві війни – це війна з Росією і проти корупції. Українська корупція страшніша за російські танки. Я дуже хотів відвідати Одесу, тому що це місто, де проходить друга лінія фронту. Американська сторона повністю підтримує антикорупційну атаку, яка нині здійснюється в Одесі».

2 Прес-конференція Міхаїла Саакашвілі та посла США в Україні Джеффрі Пайєетта

Крім того, Джеффрі Пайєтт повідомив, що уряд США в рамках одеського антикорупційного натиску погодився надати кошти на заробіток новій команді Саакашвілі. А ще на прес-конференції прозвучала інформація, що наступного тижня в Одесу прибудуть офіцери поліції із рідного для посла США в Україні штату Каліфорнія. Ці інструктори будуть тренувати нових патрульних поліцейських. «Це сила, яка буде професійною, а головне, – вони не заплямовані корупційними діями», – заявив посол.

В ході візиту Пайєтта досягнуті важливі домовленості про допомогу американців у реформуванні роботи Центру адміністративних послуг, який почне діяти у жовтні. Перед цим Саакашвілі звільнив з роботи всіх працівників відділу внутрішнього аудиту і управління у взаємодії з правоохоронними органами і протидії корупції. «Ми разом з посольством США працюємо над тим, щоб відбулося якісне становлення Центру адміністративних послуг, де одесити швидко будуть отримувати всі довідки, дозволи, ліцензії. Не секрет, що зараз за видачу цих документів від людей вимагають хабарі. Таких неподобств більше не буде», – зазначив глава ОДА.

Американці допоможуть Саакашввілі реформувати також і митницю. «Зміни тут будуть дуже великі, однак вони будуть не за день і не за два», – каже Саакашвілі. Оновлену службу глава Одеської ОДА пообіцяв представити громадськості у листопаді цього року.

Міхаїл Саакашвілі не без підстав сподівається на підтримку своїх ініціатив міжнародними донорами, які допоможуть у будівництві доріг. А ще радник президента підбадьорює українців і обіцяє їм поставки американської зброї, щоб справитися з агресією Росії.

На знак солідарності зі своїм лідером – типовим грузином Міхаїлом Саакашвілі одесити тепер, вітаючи один одного уже звичним «Слава Україні», нерідко відповідають «Гамарджоба, генацвале».

Сергій Горицвіт

На світлинах: дружній шарж на Міхаїла Саакашвілі, прес-конференція Міхаїла Саакашвілі та посла США в Україні Джеффрі Пайєетта.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа