Президенти Польщі й України окремо вшанують жертв польсько-українського конфлікту 8 липня

????????

Президент Петро Порошенко у неділю, 8 липня відвідає Сагринь на польській Люблинщині, щоб вшанувати там українців — жертв польсько-українського протистояння часів ІІ Світової війни.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда відвідає цього ж дня українську Волинь, щоб згадати загиблих поляків.

В Україну Анджей Дуда поїде, згідно з офіційною інформацією Канцелярії президента Республіки Польща, на запрошення митрополита Луцького єпископа Віталія Скомаровського. Дуда візьме участь у месі в соборі святих апостолів Петра та Павла в Луцьку.

За джерелами українського агентсва, Київ пропонував Варшаві спільно вшанувати полеглих українців та поляків разом, проте польська сторона відмовилася.

Додаймо, кілька сотень українських мешканців села Сагринь та навколишніх сіл загинули з рук польського підпілля(Селянських батальйонів) 9–10 березня 1944 року.

Проте пам’ятник, споруджений в їхню пам’ять у 2008 р., чекає на офіційне відкриття. Попри те, що президенти Польщі і України заявляли про свою зацікавленість в урочистостях, спільного відкриття пам’ятника зі спільним ушануванням жертв, як це було у випадку Павлівки чи Павлокоми, не відбулося.

11 липня у Польщі вшановуватимуть 75-ту річницю Волинської трагедії, яку польський парламент у 2016 році назвав «геноцидом громадян ІІ Польської республіки».

  Джерело: prostir.pl Фото: Ігор Ісаєв, пам’ятник українцям у Сагрині

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа