Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій здійснив візит до Данії

26-27 червня 2018 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій, на запрошення складової організації СКУ, Української молодіжної організації “Ластівка” в Данії (“Ластівка”), здійснив робочий візит до Копенгагена, Данія, де обговорив важливі українські питання з високопосадовцями Данії і України та країн світу, представниками громадянського суспільства і місцевою українською громадою, а також узяв участь у Другій міжнародній конференції з питань реформ в Україні “Рушій змін”.
Під час зустрічей Президент СКУ подякував Данії за допомогу Україні в захисті своєї територіальної цілісності, а також висловив признання за цінну підтримку в рамках п’ятирічної програми Східного партнерства та за сприяння реформуванню України. Евген Чолій акцентував на нинішній зухвалій гібридній агресії Російської Федерації, яка окупувала Крим, продовжує свої збройні дії на Сході України, грубо порушує людські права українців і кримських татар та веде широкомасштабну дезінформаційну кампанію. Президент СКУ наголосив на загрозі російської гібридної агресії для всього світового співтовариства, включно й для Данії, та привернув увагу до минулорічних потужних російських кібератак на Міністерство оборони Данії та на данську компанію з морських перевезень “Maersk”. У цьому контексті Евген Чолій обговорив доцільність співпраці українських та данських програмістів для поборювання російських кібератак. Президент СКУ закликав Данію сприяти умовам, які призведуть до направлення миротворчої місії ООН в регіон Донбасу і моніторингової місії ОБСЄ в Крим та заходам міжнародного співтовариства у справі звільнення Російською Федерацією українських політичних в’язнів і заручників. Рівнож Евген Чолій закликав Данію вжити відповідних заходів для припинення проекту “Північний потік-2”, що є загрозою європейській енергетичній безпеці. Окремо він поінформував про останні значні реформи в Україні, включно з прийняттям закону про антикорупційний суд. У цьому контексті він відзначив зусилля Міністерства закордонних справ Данії у спільному проведенні з Україною 27 червня 2018 р. Другої міжнародній конференції з питань реформ в Україні, спрямованої на ознайомлення світового співтовариства з досягненнями України в проведенні системних реформ і визначенні подальших напрямків взаємодії та практичної допомоги Україні на цьому шляху. Відтак Евген Чолій заохочував Данію наголошувати на успішній діяльності в Україні 70 данських компаній, які працюють у Львові. Привернувши увагу до 85-ої річниці Голодомору, Президент СКУ закликав Данію визнати цей Голодомор геноцидом українського народу.
27 червня 2018 р. Евген Чолій був присутній на Другій міжнародній конференції з питань реформ в Україні “Рушій змін”, у якій взяли участь високопосадовці з 40 країн світу та представники міжнародних організацій і громадянського суспільства. На одній з панелей цієї конференції виступила Заступник Президента СКУ та Голова Комітету підтримки економічного розвитку України при СКУ Олена Кошарна.
KubivЗліва направо: С. Кубів, А. Іванчук, В. Гройсман, Е. Чолій та І. Климпуш-Цинцадзе
Цього ж дня Президент СКУ разом з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом поклав квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку.

Shevchenko
Евген Чолій ознайомився з особливостями діяльності української громади Данії під час зустрічі з Головою “Ластівки” Марією Падовською і Директором Української суботньої школи “Ластівки” в Копенгагені та представником українських шкіл “Ластівки” Лесею Рихальською, а також під час громадської зустрічі. Ці зустрічі також дали нагоду для спільного обговорення справи про створення в Данії української центральної репрезентації СКУ.
community in Denmark1
Президента СКУ під час різних зустрічей у Данії супроводжувала Голова “Ластівки” Марія Падовська.
community in Denmark2
“Світовий Конґрес Українців буде й далі співпрацювати з владними структурами Данії і українською громадою, включно й Українською молодіжною організацією “Ластівка” в Данії, у просуванні інтересів України та українського народу,” – заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Список осіб, з якими зустрівся Президент СКУ:
Балслєв Уффе Андерссон, Керівник Департаменту європейського сусідства Міністерства закордонних справ Данії
Ващук Роман, Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні
Гриневич Лілія, Міністр освіти і науки України
Гройсман Володимир, Прем’єр-міністр України
Гьоґ-Єнсен Каспер, Заступник постійного Державного секретаря з питань оборони, безпекової політики та оперування Міністерства оборони Данії
Іванчук Андрій, депутат Верховної Ради України та Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики
Климпуш-Цинцадзе Іванна, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України
Кубів Степан, Перший Віце-прем’єр-міністр України, Міністр економічного розвитку та торгівлі
Люткен Єнс-Крістіан, Віце-президент Європейського руху Данії, член міської ради Копенгагену
Сальквіст Ларс, Голова Відділу міжнародних операцій Міністерства оборони Данії
Фуруя Емі, Посол Канади в Данії

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа