Президент СКУ здійснив візит до Хорватії

8-9 жовтня 2017 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій здійснив робочий візит до Загреба, Хорватія, під час якого взяв участь у державному відзначенні Дня незалежності Хорватії, зустрівся з Прем’єр-міністром Андреєм Пленковічем, Головою Парламенту Ґорданом Яндроковічем, іншими державними високопосадовцями Хорватії і представниками міських структур Загреба та долучився до відзначення українською громадою   50-ліття СКУ.

PlenkovićЗліва направо: В. Филима, А. Пленковіч та Е. Чолій

Під час зустрічей Президент СКУ привітав високопосадовців з Днем незалежності Хорватії та спонукав Хорватію підтримувати Україну. Він зокрема закликав до подальшої допомоги Україні в поборюванні гібридної війни Російської Федерації та в такий спосіб до забезпечення захисту територіальної цілісності України та сприяння миру і стабільності в світі.

BušićЗліва направо: Б. Зебіч, С. Бурда, В. Старчевіч, М. Ярошевич, Е. Чолій, З. Бушіч, Я. Сімонов, В. Филима, Б. Гралюк та І. Надь

Евген Чолій говорив про потребу подальшої протидії світового співтовариства російській дезінформації та привернув увагу до значних реформ в Україні за активної підтримки громадянського суспільства, включно й до різного роду антикорупційних заходів. Президент СКУ також закликав Хорватію і далі надавати Україні гуманітарну допомогу та підтримати план Маршалла для України, що допоможе їй подолати руйнівні наслідки російської агресії та реформуватися. Разом з цим він закликав Хорватію визнати Голодомор 1932-33 рр. геноцидом українського народу. Евген Чолій подякував за допомогу українській громаді в Хорватії. Окремо він привернув увагу до майбутнього концерту в Загребі російського хору червоної армії ім. О. Александрова та заявив, що  є неприйнятним вітати військовий хор держави, яка веде збройну агресію в Україні, порушуючи міжнародний правопорядок.

ĐakićЗліва направо: Б. Пліш, В. Опанасюк,  Я. Сімонов, Й. Джакіч, Е. Чолій, М. Ярошевич, В. Филима та Б. Гралюк

З представниками міських структур Загреба Евген Чолій обговорив важливість позитивного вирішення справи щодо приміщення для громадської діяльності українців Хорватії.

KnorrЗліва направо: В. Міхаліч, А. Павлишин, В. Филима, М. Ярошевич, Е. Чолій, Я. Сімонов, К. Мілковіч, Е. Кнорр, Л. Тополовшен та С. Бурда

8 жовтня 2017 р. Президент СКУ разом з українською громадою та Аташе з питань культури, діаспори та преси, Третім секретарем Посольства України в Хорватії Вітою Голець поклали вінки до пам’ятника Тарасу Шевченку, де він виголосив слово. Після цього Евген Чолій узяв участь у відзначенні 50-ліття СКУ в приміщенні Українського культурно-просвітнього товариства “Кобзар”, де під час доповіді представив досягнення СКУ і основні завдання української діаспори на чолі з СКУ на майбутнє.
community
З культурною програмою перед учасниками цього урочистого заходу виступили митці Українського культурно-просвітнього товариства “Дніпро” Рієки та Української громади і Українського культурно-просвітнього товариства “Кобзар” Загреба.
community2
Перебуваючи в Загребі, Президент СКУ разом з провідниками української громади Хорватії обговорив майбутню співпрацю в питаннях спільного зацікавлення з дипломатичними представниками України в Хорватії – Тимчасово повіреним у справах України в Хорватії Ярославом Сімоновим, Аташе з питань оборони Володимиром Опанасюком та Аташе з питань культури, діаспори та преси, Третім секретарем Посольства Вітою Голець.
Рівнож Президент СКУ побував на Службі Божій у Кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії.
Президента СКУ супроводжували член Контрольної комісії СКУ і представник української національної меншини Загреба Віктор Филима, який організував відзначення 50-ліття СКУ в Загребі; Тимчасово повірений у справах України в  Хорватії Ярослав Сімонов та Директор Представництва СКУ зі зв’язків з міжнародними організаціями в Брюсселі Марина Ярошевич.
“Світовий Конґрес Українців щиро дякує Хорватії за підтримку України, яка поборює російську агресію та в той же час успішно реформується,” – заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Список високопосадовців, з якими зустрівся Президент СКУ:
Бушіч Здравка, Державний секретар з політичних питань Міністерства закордонних та європейських справ Хорватії
Джакіч Йосип, Голова Комітету воєнних ветеранів Хорватського Парламенту
Іво Стіер Давор, колишній Міністр закордонних та європейських справ Хорватії
Кнорр Елізабета, Голова відділу з пропагування прав людини в Загребі
Мілковіч Катаріна, Помічник Голови Управління освіти Загреба
Пленковіч Андрей, Прем’єр-міністр Хорватії
Яндроковіч Ґордан, Голова Хорватського Парламенту

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа