Президент СКУ здійснив візит до Естонії

10-11 жовтня 2017 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій, на запрошення складової організації СКУ, Конґресу Українців Естонії, здійснив робочий візит до Таллінна, Естонія, де обговорив подальшу підтримку України під час зустрічей з Головою Парламенту Ейкі Нестором та іншими державними високопосадовцями Естонії, а також увзяв участь у відзначенні українською громадою 50-ліття СКУ.
NestorЗліва направо: В. Яковенко, М. Ярошевич, Е. Чолій, Е. Нестор та В. Коник
На зустрічах з високопосадовцями Президент СКУ подякував Естонії за вагому підтримку України та акцентував на важливості подальшого поборювання гібридної війни Російської Федерації, що продовжує бути серйозною загрозою як для територіальної цілісності України, так і для миру та стабільності в усьому світі. У зв’язку з цим Евген Чолій заявив про важливість введення на Донбас, згідно з міжнародними критеріями, миротворчої місії ООН та поліцейської місії Організації з Безпеки і Співробітництва в Європі (ОБСЄ) і спостережної місії ОБСЄ в Крим. Президент СКУ закликав до посилення санкцій проти Російської Федерації за постійне недотримання Мінських домовленостей та порушення людських прав у Криму. Крім цього, Евген Чолій порушив питання про протидію російській дезінформаційній кампанії, що намагається представити Україну як невдалу державу, та поінформував про останні значні реформи в Україні. Президент СКУ закликав Естонію підтримати надання Україні допомоги, подібної до плану Маршалла, яка сприятиме відновленню спричинених російською агресією руйнувань та продовженню необхідних реформ. Рівнож він закликав вжити заходів для припинення проекту “Північний потік-2”, що є загрозою європейській енергетичній безпеці. Разом з цим Евген Чолій подякував, що Естонія була першою державою, яка визнала Голодомор 1932-33 рр. геноцидом українського народу.
KertЗліва направо: Л. Житник, К. Пірґоп, К. Пентус-Росіманнус, Е. Чолій, В. Коник, Й. Керт, Л. Лаур, М. Ярошевич та В. Яковенко
Окремо Президент СКУ взяв участь у круглому столі 11 жовтня 2017 р., який пройшов у Парламенті Естонії за ініціативи Голови Парламентської групи дружби Естонія-Україна Йоганнеса Керта на тему естонсько-українських відносин та ролі Естонії і СКУ в підтримці України.
community
10 жовтня 2017 р. Президент СКУ приєднався до відзначення українською громадою на чолі з Головою Конґресу Українців Естонії Вірою Коник 50-ліття СКУ. Евген Чолій виступив з промовою, у якій висвітлив основні досягнення СКУ та акцентував на майбутніх завданнях української діаспори, які перш за все пов’язані з захистом територіальної цілісності України. Під час цього урочистого заходу Президент СКУ відзначив почесними грамотами СКУ українські товариства, колективи та активістів, а також естонські волонтерські організації Vaba Ukraina (Вільна Україна), Моndo, портал Uudised Ukrainast (“Новини з України”) та учасників безстрокових пікетів на підтримку України проти російської агресії, які три роки тривають у Таллінні.
На офіційних зустрічах Президента СКУ супроводжували Тимчасово повірений у справах України в Естонії Василь Яковенко, Голова Конґресу Українців Естонії Віра Коник та Директор Представництва СКУ зі зв’язків з міжнародними організаціями в Брюсселі Марина Ярошевич.
“Світовий Конґрес Українців висловлює вдячність Естонії за її значний внесок у захист територіальної цілісності України та за визнання Голодомору геноцидом українського народу,” – заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Список високопосадовців, з якими зустрівся Президент СКУ:
Келам Марі-Енн, Голова сільської ради Віімсі від партії “Союз Батьківщина та Республіка”
Керт Йоганнес, Голова Парламентської групи дружби Естонія –Україна
Кива Калві, Голова фракції Соціал-демократичної партії в Парламенті Естонії
Кяосаар Ірен, Директор Інтеграційного Фонду
Лоот Гайкі, Державний Секретар Естонії
Мервілль Джеймс (молодший), Посол Сполучених Штатів Америки в Естонії
Мікко Маріанне, Голова Естонської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи
Нестор Ейкі, Голова Парламенту Естонії
Певкур Ганно, Голова фракції Реформістської партії в Парламенті Естонії
Сеедер Гелір-Вальдор, Голова фракції партії “Союз Батьківщина та Республіка” в Парламенті Естонії
Теесалу Паул, Директор політичного відділу Міністерства закордонних справ Естонії
Гартман Пірет, Заступик Канцлера з культурного різноманіття Міністерства культури Естонії
Яковенко Василь, Тимчасово повірений у справах України в Естонії
Про візит Президента СКУ до Естонії також інформував чотири дні тому Український погляд.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа