Презентовано звіт «Військові злочини Росії на Сході України»

Сьогодні у приміщенні Верховної Ради України відбулась презентація звіту «Військові злочини Росії на Сході України». Звіт, на 152-ох сторінках друкованого тексту, є результатом досліджень, проведених групою волонтерів, що працюють під головуванням депутата польського Сейму Малґожати Ґосєвської.

KOS0564-e1461074838237

У доповіді описано воєнні злочини у розумінні міжнародного права, здійснені на території Східної та Південної України солдатами і посадовими особами Російської Федерації та бойовиками з числа проросійських сепаратистів. Задокументовані злочини охоплюють незаконне позбавлення волі, фізичні і психічні катування, грабежі і вбивства.

«Попри те, що росіяни заперечують своє присутність на Донбасі, ми бачимо реальні докази їх злочинів. Вони катують та вбивають громадян України. Такі люди мають бути покарані. Цей звіт – дуже серйозний крок на шляху покарання злочинців. Сподіваюсь, що завдяки нашій спільній роботі,  ми доповнимо його і в Україні не залишиться жодного злочину без покарання», – заявив Артур Герасимов.

KOS0581-e1461074886525

Документ містить детальний опис конкретних місць вчинених злочинів та їх виконавців. Зафіксовано лише ті злочини, про які авторам доповіді розповідали їх жертви, під час проведених польових досліджень.

Під час збору матеріалів було занотовано свідчення понад 60 жертв. Більшість  місць скоєння злочину знаходиться на території Східної України, одне – у Криму, а одне – на території Російської Федерації, куди російські війська вивезли українських полонених.

Автори звіту склали каталог виконавців злочинів, перелічених у свідченнях жертв, з короткими характеристиками, прив’язками до описів місць вчинення злочинів та фотографіями. Прізвища жертв не вказуються, вони позначені криптонімами C („case”) і номером. Дані, за якими можна опосередковано ідентифікувати жертву, наприклад, фотографії, подано у доповіді лише у тому разі, якщо жертва погодилася на оприлюднення своєї особи, відкрито висловившись про це у засобах масової інформації. На підставі доказової документації, описаної у доповіді, буде надіслане повідомлення до Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

Джерело: http://solydarnist.org/?p=62401

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа