Презентації Холодного Яру у Польщі та Чехії

У Перемишлі та Празі Роман Коваль і Віктор Моренець представили свої нові книжки. Дослідники мали можливість попрацювати у державних і приватних чеських архівах. Завдяки їм в Україну повернулися сотні відбитків документів і фотографій діячів Визвольного руху, а також архів богданівця Валентина Сім’янціва та його сина Радомира.

Зустріч 5 червня в Народному домі Перемишля організувало Історичне товариство “Чорні запорожці”. Провадив вечір Олександр Стець. У президії, поруч з авторами сидів наш давній друг – відомий історик Олександр Колянчук, автор багатьох книжок про долі українських вояків у Польщі. Почесним гостем став вояк УПА Василь Ласичка. Того ж дня гості разом з Олександром Стецем вклонилися українським могилам у Пикуличах та на міському цвинтарі Перемишля.

Наступні презентації книжок відбулися у Празі – 7 червня у Слов’янській бібліотеці та 11 червня в Українському народному домі. Першу організували директор Слов’янської бібліотеки Лукаш Бабка та україніст Ріта Кіндлерова, другу – Михайло Топоров.

На лекцію у Слов’янську бібліотеку прийшли науковці, бібліотекарі, представники Посольства України в Чехії, нащадки вояків Армії УНР, зокрема Павло Мурашко – син полковника Армії УНР Василя Мурашка, випускника Української господарської академії, герой енциклопедії “Подєбрадський полк” Армії УНР”. Виступаючи, Павло Мурашко сповістив невідомі деталі біографії свого батька і пообіцяв надати декілька його світлин і листів. Промовляла й мистецтвознавець Оксана Пеленська, яка високо оцінила видання. Вела зустріч Ріта Кіндлерова.

Наступного дня Марія Прокоп’юк провела п’ятигодинну екскурсію старою Прагою. Слід зауважити, що Слов’янська бібліотека надала можливість гостям з Києва 6 діб безкоштовного проживання у готельчику на території Климентінума, в самому центрі старої Праги. Вікна номера виходили на вул. Карлову – головну туристичну вулицю міста, якою тисячі людей з усього світу йшли на Карловий міст. Атмосфера на тій вулиці – незабутня. Міжнародне свято життя і радості триває тут щодня до 5-ї ранку…

11 червня Роман Коваль та Віктор Моренець представили своє дослідження в Українському народному домі Праги. На зустріч прийшов і Ярослав Остапчук, племінник підполковника Армії УНР Івана Калиновича, героя презентованого видання. Він розповів цікаві деталі біографії свого дядька. Нагадаємо, що в першому томі енциклопедії “Подєбрадський полк” Армії УНР” вміщено 400 біографій вояків регулярних та іррегулярних українських збройних формацій 1-ї половини ХХ ст.

12 червня разом з Олегом Зайнулліним гості вклонилися українським могилам на Ольшанському кладовищі Праги.

Між презентаціями Роман Коваль і Віктор Моренець працювали в Слов’янській бібліотеці, архівах Полабського музею в Подєбрадах і Празькому обласному архіві в м. Лиса-над-Лабем, де змогли сфотографувати та відсканувати сотні унікальних світлин викладачів і студентів Української господарської академії в Подєбрадах, зокрема невідомі світлини Михайла й Олени Теліг, прем’єрів Ісака Мазепи та Бориса Мартоса, члена Центральної Ради Василя Шкляра, економіста Миколи Добриловського, полковника медичного служби Армії УНР Юрія Добриловського, міністра праці уряду УНР Осипа Безпалка, поручника Армії УНР Корнія Ніщеменка, а також похорону Івана Шовгеніва, Олександра Олеся і Микити Шаповала, ходу в Подєбрадах у травні 1926 р. на знак протесту проти вбивства Симона Петлюри. Доповнили фототеку Історичного клубу “Холодний Яр” документи з особових справ “найбільшого українця Кубані” Кузьми Безкровного, поета Леоніда Мосендза, професора Івана Фещенка-Чопівського, останнього кубанського прем’єра Василя Іваниса, богданівця Івана Островершенка, вільного козака з Донбасу Миколи Малашка та інших.

Серед знахідок – невідома п’єса Олекси Карманюка про лікаря Синього полку 3-ї Залізної дивізії Світлану Харченко. Повна її назва: “Світлана Харченко. Драма на 3 дії з Української визвольної боротьби 1918 – 1919 рр.). Видрукувана вона типографським способом у таборі Щипйорно на початку 1920-х років. Олекса Карманюк – псевдонім сотника Армії УНР Антонія Коршнівського. На 1-й сторінці – його дарчий підпис: “Коханому приятелеві та компаньйонові на еміграції Володимирові Шевченкові дарую на спомин цю маленьку працю мою. Автор. 24.07.23., Каліш”. Також ми сфотографували трагедію на 5 дій Олекси Карманюка “Максим Свеней. З ірландської визвольної боротьби”, кілька книжечок про українську Кубань, листівки, оголошення, різні документи, рідкісні газети і журнали 1920-х років тощо.

Завдяки зусиллям Історичного клубу “Холодний Яр” повернувся в Україну й архів богданівця Валентина Сім’янціва та його сина Радомира.

Була й ложка дьогтю. Виставку в Подєбрадському замку, яку з ініціативи Історичного клубу “Холодний Яр” 31 березня урочисто відкрив посол України в Чехії Борис Зайчук, фактично згорнуто, перетворено на закамарок…

Щиро дякуємо організаторам та тим, хто сприяв, – українцям Олександрові Стецю, Михайлові Топорову, Олегові Зайнулліну, добрим чехам Ріті Кіндлеровій із Праги, проф. Гелені Ліпавській з Полабського музею, Зузанні та Іржі з Подєбрад, директорові Празького обласного архіву в м. Лиса-над-Лабем Михайлові Резнічеку та працівниці архіву Еві!

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа