Презентація виставкового проекту «Військово-польовий АРТ»

17 травня 2016 р. о 14:00 у головній експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27) відбудеться презентація виставкового проекту «Військово-польовий АРТ».

Експонуються речі із зони АТО, які за допомогою українських народних майстрів перетворилися на витвори мистецтва. Серед артоб’єктів – гранатомети і ПТУР, розписані в різних стилях, прикрашене традиційною вишивкою військове обмундирування, військові ящики, інкрустовані соломкою, дитячі іграшки з військових ящиків тощо. Мета проекту – продемонструвати, як невимовна жага до життя, прагнення краси та гармонії пробиваються крізь жахи війни, а добро неодмінно перемагає зло.

Ідея створення оригінального мистецького симбіозу війни та мистецтва належить Павлові Ротареві – бійцю добровольчого батальйону спеціального призначення «Золоті Ворота» – нині бійцю полку «Київ» Національної поліції України ГУНП у м. Києві, який збирав військові артефакти, перебуваючи в зоні АТО, а потім направляв майстрам для оформлення. На проект відгукнулися понад 70 митців народно-прикладного мистецтва України, серед яких є й учасники АТО.

Під час презентації проекту народні майстри України проведуть у музеї майстер-класи з вирізання деревяної іграшки, плетіння крайки, петриківського розпису, народного малярства, холодного батика. Секретами своєї майстерності поділяться Кость Лавро – український книжковий графік, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка; Наталя Жарко – майстер петриківського розпису, та інші.

Музей підтримує цей проект й активно долучається до збору матеріалів про події, що відбуваються в зоні АТО. На сьогодні у фондах зберігається понад 3,5 тис. музейних предметів – свідків війни на Сході України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа