Презентація мистецько-документальної виставки «Іван Хандон: творчість vs тоталітаризм»

a3_Xandon_prew

У Львові о 19.00 в середу, 18 травня, у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького», в рамках заходів, приурочених до Міжнародного дня музеїв, відбудеться презентація мистецько-документальної виставки «Іван Хандон: творчість vs тоталітаризм».

Іван Хандон (1911—1989) уродженець с. Корчина, Сколівського району, учасник Українського визвольного руху (Пласт, Сокіл, Просвіта, Рідна школа, ОУН), політв’язень радянських концтаборів (1940—1950). Під час ув’язнення, під керівництвом німецького художника-політв’язня Юліуса Штюрмера, І. Хандон вдосконалив свій мистецький талант. Перші його збережені роботи датуються 1947 р. З 1950 до початку 1980-их перебував на засланні в поселенні Ангарському (Красноярський край) та в м. Інті. Його роботи були представлені на республіканських (Комі АР) та всесоюзній виставках в 1960—1970-их рр. І. Хандон писав пейзажі, натюрморти, сюжетні композиції та портрети в техніці акварельного та олійного живопису, використовував прийом «сухого пензля», виконував дизайнерські та мозаїчні роботи.

Виставка презентує два виміри постаті Івана Хандона – його життя та діяльність (з допомогою світлин з багатого сімейного фотоархіву), внутрішній світ автора через творчість (52 полотна живопису).

У відкритті братимуть участь автори виставки: онука художника – Тетяна Куцир, котра представить творчий доробок І. Хандона, та старший науковий співробітник Музею Ігор Дерев’яний, котрий проаналізує політично-соціальний контекст доби життя та діяльності художника.

Фотовиставка у Львові триватиме до 31 липня  2016 року.

Львів, вул. С. Бандери, 1 (вхід з вул. К. Брюллова)

Вхід вільний.

Джерело: Лонцького

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа