Прем’єра вистави “Еней” – є ще моторні парубки в Україні

1 Сцена з вистави «Еней»

Оптимізм – природний стан справжніх одеситів. Тож не дивно, що вони були у захваті від нової постановки Одеського театрального ліцею, який на сцені центру культури «Дивосвіт» 11 грудня вперше показав виставу-концерт «Енеїда» за Іваном Котляревським. Поставив його давній наставник ліцеїстів, режисер Анатолій Падука. Ця бурлескно–травестійна поема, написана ще у вісімнадцятому столітті, знову заграла своїми неповторними і нев’янучими барвами українського гумору.

Театральний критик Марія Гудима у своїй рецензії не приховує свого захоплення: «Текст у виконавців буквально від зубів відскакує. Виблискує чудовою декламацією в ролі Дідони Таня П’ятковська, вражає статтю, красою і драматичним запалом Венера у виконанні Марини Кабакчей, не поступається їй і Юнона (Богдана Ренк). А Борис Охотніченко в ролі Меркурія – вогонь, блискавка. Самого Енея, який часом перевтілюється в Зевса, знайшли в українському музично–драматичному театрі в особі білозубого, дуже чарівного Володимира Романко. Всіх їх зібрав на одній сцені Іван Котляревський, творчість якого неможливо поставити на службу будь якій модній нині ідеології».

Коли змовкають слова, в дію вступає хореографія Віталія Залевського і Олександри Цикановської. Екстатичні танці, побудови у вигляді човна Енея з його соратниками епічні й напрочуд виразні. А написані самими ж ліцеїстами картини-декорації із зображенням солярних знаків, рози вітрів, пейзажів допомагають створити потрібну атмосферу. Древньогрецькі герої одягнуті у вишиванки, вінки і буси, і це не на догоду сьогоднішній моді, адже сам Котляревський і «переодягнув» персонажів античних міфів в українців.

Оригінальна форма подачі знайомого всім ще зі шкільної лави твору викликала захоплення у глядачів, а його гумор відлунював дружним сміхом і навіть реготом у залі.

2 Сцена з вистави «Еней»

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа