Прем’єр Грузії виключає передачу Саакашвілі Україні

Гарібашвілі

Передача грузинською стороною експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі Україні, або його дострокове звільнення з в’язниці виключені.

Про це заявив прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі в інтерв’ю телеканалу «Імеді».

«Звичайно ж, дострокове звільнення Саакашвілі виключено. Також виключена його передача Україні. Якщо ми зробимо одне або інше, це означає, що весь наш уряд має написати заяву і наступного дня піти у відставку», – сказав Гарібашвілі, додавши, що передача експрезидента Україні або його дострокове звільнення означатимуть, що «влада не поважає законів країни».

Гарібашвілі також заявив, що влада відмовляється перевозити голодуючого Саакашвілі на лікування в приватну клініку, щоб уникнути зіткнень його прихильників з поліцією біля медустанови.

«Згідно з його планом, ми повинні перевезти його до приватної клініки. Вам відомо, що в приватній клініці немає ніяких умов безпеки. Зараз ковід. Там багато пацієнтів, відвідувачів. Немає ніяких заходів безпеки. Далі їхній план полягає в тому, щоб мобілізувати декілька тисяч осіб, 4-5 або 10 тис. Нам доведеться розставляти поліцію, застосовувати спеціальні засоби та перебувати у вічному хаосі й безладі», – зазначив Гарібашвілі.

Раніше Саакашвілі припинив крайню форму протесту в руставській в’язниці і погодився на медичну допомогу та обстеження.

У середу, 27 жовтня, Саакашвілі відвідала у в’язниці Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За її словами, Саакашвілі в грузинській в’язниці відмовився від будь-якої медичної підтримки.

Також Денісова розповіла, що Саакашвілі чотири рази пережив критичні стани і йому двічі проводили переливання крові.

Саакашвілі очолював Грузію в 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року виїхав із країни. Проти політика порушили низку кримінальних проваджень, за деякими з них він був заочно засуджений до ув’язнення. У 2015 році його позбавили грузинського громадянства, майже шість років він громадянин України.

Експрезидент Саакашвілі був оголошений у внутрішньодержавний розшук. Він не повертався до Грузії вісім років, хоча багато разів обіцяв це зробити.

1 жовтня Саакашвілі розмістив відеоролик у Фейсбуці, в якому сказав, що перебуває у Батумі.

Цього ж дня ввечері прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що експрезидента Грузії Саакашвілі 1 жовтня затримали в цій країні.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа