Представники громадськості офіційно увійшли до конкурсної комісії з відбору членів Нацагенства запобігання корупції

Кабінет Міністрів України ввів до складу конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції  голову Центру політичних студій та аналітики Віктора Тарана, експерту Центру Андрія Марусова та президент Фундації «Відкрите суспільство» Лесю Шевченко.

Відповідне розпорядження Кабміну №862-р від 28 серпня 2015 року оприлюднено в понеділок на сайті уряду.

За словами новопризначеного члена комісії Віктора Тарана, запуск роботи Нацагентства є одним з ключових пунктів Антикорупційної стратегії уряду у 2015 році. «Головна функція агентства – загальний контроль над виконанням над реалізацією державної антикорупційної політики, – каже Віктор Таран. – Проте серед повноважень агентства є і такі «прикладні» завдання як вивчення декларацій чиновників, порівняння їх задекларованих доходів та видатків з реальним способом життя тощо. Це саме та робота, яка наразі системно не здійснюється жодним уповноваженим органом».

За словами голови Центру політичних студій та аналітики, Кабмін має посприяти якнайшвидшому завершенню формування конкурсної комісії до Нацагентства. В якнайкоротший термін необхідно запустити відбір членів агентства відповідно до їх фаховості та наявності відповідного досвіду.

«Від швидкості запуску роботи Нацангентства з питань запобігання корупції залежить і такі неочевидні речі як шанси на отримання безвізового режиму з ЄС та наступних траншів кредитів між МВФ» – стверджує Віктор Таран.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції створене як спеціалізований превентивний антикорупційний орган. Такий підхід дозволить забезпечити виконання рекомендації І Групи держав проти корупції (GRECO), наданої за результатами Спільних Першого та Другого раундів оцінювання, а також відповідних рекомендацій експертів Європейської Комісії в рамках реалізації Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, стане інструментом імплементації в національне законодавство положень статті 6 Конвенції ООН проти корупції щодо забезпечення створення та функціонування органу з питань антикорупційної політики.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа