Правозахисники назвали маловідомі місця утримання полонених в «ЛНР» та «ДНР»

в’язниця

Правозахисники «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» назвали 20 раніше маловідомих незаконних в’язниць, в яких тримали полонених в «ДНР» та «ЛНР». Про це повідомляється на сайті організації.
В Донецькій області незаконні місця несвободи зафіксовані: в підвалі міськводоканалу в м. Новоазовськ; в школі №28 в м. Єнакієве; в Старобешівському районному військкоматі в м. Кальміуське; школі-інтернаті «Райдуга» в м. Макіївка; міському та лінійному відділах міліції в м. Ясинувата; будівлі прокуратури в м. Дружківка;  в Торезькому відділі міліції в м. Чистякове; в мотелі «Ізба» на території оптового ринку в м. Горлівка; в підвалах приватних будинків та ліцеї Шахтарська; в будівлі «ДАІ», будівлі «Державної служби охорони ДНР» та приватному будинку у Петровському районі в Донецьку. В Луганській області – в закинутій шахті в м. Свердловськ (нині – Довжанськ); будівлі пенсійного фонду в м.Краснодон (нині – Сорокине); школі та території автотранспортного підприємства в м. Зоринськ; в будівлі воєнізованої гірничорятувальної служби в м. Стаханов.
В названих в’язницях зафіксовані такі порушення прав людини як катування, сексуальне насильство, примусова праця, зокрема полонених змушували працювати поблизу лінії фронту тощо. У в’язниці, яку облаштували учасники НЗФ в закинутій шахті у Свердловську мала місце торгівля людьми. Зафіксовано, що у 2014 році учасники НЗФ «контррозвідка 1-ої козачої сотні ім. Стаса Синельникова», яке розташовувалась в приміщенні,  продали представникам “Донецької народної республіки” полоненого. В більшості названих вище в’язниць полонених годували один раз на день. Під час окупації Дружківки в будівлі прокуратури та загальноосвітньої школи в Єнакієве полонених змушували переписувати статки та відбирали рухоме майно.
Серед постраждалих від незаконного ув’язнення і тортур – проукраїнські цивільні особи; військовополонені; місцеві мешканці, яких затримували через порушення комендантської години чи з наміром отримання викупу; учасники НЗФ.
Правозахисники також встановили персонал, відповідальний за злочини. Серед них є колишні працівники українських правоохоронних органів, які перейшли на бік учасників НЗФ: колишній начальник слідчого відділу Ясинуватського  міського відділу ГУМВС України в Донецькій області Юрій Шост; колишній співробітник Торезького міського відділу ГУМВС України в Донецькій області В’ячеслав Мартиненко; колишній співробітник Торезького міського відділу ГУМВС України в Донецькій області Романов Роман Олександрович.  Серед персоналу цих незаконних місць несвободи зафіксовані й громадяни РФ як Лариса Чубарова з позивним «Тереза». У вересні-жовтні 2014 року вона катувала полонених в захопленій будівлі Старобешівського районного військкомату (м.Кальміуське). В липні 2017 жінку засудили Київським райсудом м. Харкова до 11 років позбавлення волі. В грудні 2019 року її звільнили в рамках обміну.
«Східноукраїнський центр громадських ініціатив» спільно з партнерами з Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» з 2015 року займається ідентифікацією незаконних місць несвободи та документуванням порушень прав людини в них.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа