Правозахисники України та РФ закликають вплинути на ситуацію із заручниками

Авторитетні правозахисники та правозахисні ініціативи України та Росії звернулися до Омбудсманів обох країн, а також до голови Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини із закликом докласти спільних зусиль для припинення масових порушень прав людини на Донбасі. Ідеться передусім про звільнення насильно утримуваних цивільних осіб, які не брали участі у збройному протистоянні, а також про забезпечення (моніторинг) дотримання прав затриманих в регіоні конфлікту.

Серед підписантів з боку України – Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Олександра Матвійчук, Аркадій Бущенко, ініціатива Євромайдан SOS, низка східноукраїнських правозахисних ГО та ініціатив; з боку Росії – Олєг Орлов, Лєв Пономарьов, а також Людміла Алєкссєва, Свєтлана Ганнушкіна, Сєргєй Ковальов та ін.

У своєму зверненні правозахисники виступають із трьома конкретними пропозиціями:

1 . Виступити з публічним закликом до всіх груп, що захоплюють і утримують цивільних осіб, припинити цю неприйнятну практику і без будь-яких додаткових умов звільнити всіх без винятку полонених.
2 . Здійснити спільну моніторингову поїздку, відвідавши основні місця насильницького утримування цивільних осіб для проведення переговорів з метою негайного безумовного звільнення усіх без винятку заручників.
3 . Виступити з ініціативою створення спільної офіційної українсько-російської робочої групи, яка могла б вести моніторинг порушень прав людини сторонами конфлікту, вживати заходів (виробляти рекомендації) для припинення таких порушень і публікувати звіти про виявлені порушення та вжиті заходи. До складу такої робочої групи могли б увійти люди, що вже беруть участь в моніторингу порушень прав людини, – у тому числі і члени Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при Президентові РФ, і представники правозахисних організацій обох країн. Також для участі в робочій групі в якості спостерігачів було б корисно запросити членів моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Текст звернення та повний перелік підписантів доступні тут: http://euromaidansos.org/uk/node/167

Валерія Лутковська оперативно відреагувала на звернення. Офіс українського Омбудсмана оприлюднив її коментар: «Я цілком підтримую таку ініціативу і вважаю за доцільне запросити також до участі у моніторинговому процесі та медіації представників міжнародних організацій та правозахисників як з України, так і з Російської Федерації, – зазначила Валерія Лутковська. – Все, про що йдеться у зверненні, неодноразово проговорювалось під час координаційних нарад з правозахисниками та повністю збігається з позицією нашого Офісу. Сподіваюсь, що мої російські колеги також погодяться й з мотивувальною частиною звернення і висловлять підтримку ініціативи правозахисників».

Тепер чекаємо на реакцію з боку російського Омбудсмана та голови Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини.

Євромайдан SOS
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа