Правда – єдині ліки для національного примирення

Чи можна амнезію лікувати забуттям? Професор Ярослав Грицак на конференції знову запропонував українцям іспанську модель “примирення” з минулим. Її суть у лікувальній амнезії, в домовленості не піднімати дискусій на історичні проблеми в суспільстві. Вважаю таку модель не придатною для України. В Іспанії було надто багато правди кожної з сторін учасників громадянської війни, правди непримиренної і взаємновиключної, і це викликало гарячі дискусії. Натомість в Україні якраз навпаки не було можливості висловлювати свою правду, комуністичний режим прирік українців на десятиліття забуття. Тому нам навпаки треба дати можливість виговоритися про своє важке минуле, спробувати почути один одного. Крім того якщо українці не обговорюватимуть своє минуле, уявлення про нього й далі будуть нав’язувати з-зовні, в першу чергу з Росії. І це нав’язування має далеко не академічні, і навіть не лише політичні, але й геополітичні цілі.

Абсолютно поділяю позицію Володимира В”ятровича. Без знання нашої історії не можливе жодне примирення. Бо, не знаючи всієї правди, внуки НКВДистів будуть і далі переконані, що їх діди воювали не з повсталим народом, а з бандитами. Звідси наслідки: сепаратизм, українофобія, “кримнаш” і інші хвороби нашого суспільства. Єдині ліки – правда!
Ярослав Грицак, на жаль, займає хибну і, що більш важливо, шкідливу позицію для України. Загравання з польськими кресовими організаціями і неприхована ненависть до Бандери і націоналістичного руху не робить честі Грицаку, який претендує на роль національного світила.

Oles Horodetskyy

Довідка: В. В’ятрович – директор Інституту Національної пам’яті; О. Городецький – голова Українського християнського товариства в Італії

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа