Прага в об’єктиві таємної поліції

Чеський центр в Києві, Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові, Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» та Центр досліджень визвольного руху запрошують на виставку «Прага крізь об’єктив таємної поліції». Відкриття 10 травня о 16 00. Вхід безкоштовний!

Фотографії, представлені на виставці, виникли без художнього задуму.

Їх створили працівники Управління зовнішнього спостереження політичної поліції, в компетенцію яких входила, крім ведення спостереження, також зйомка та обробка фотографічної документації окремих операцій.

Люди, що створили ці знімки, жадали не лаврів, а влади та маніпулювання іншими. Це були люди зі спотвореною мораллю і в основі своїй кепські. Тим не менше, їх фотографії є ​​найбільш достовірним зображенням дійсності Чехословаччини 1970-80-х років, зображенням, що має з цієї точки зору незвичайну художню цінність.

У карбуванні буднів за часів застою у всій їх огидності фотографи Держбезпеки не мають собі рівних.

Ці фотографії є ​​винятковим документальним матеріалом.

В основному, створюючи їх, автор навіть не знав, що саме буде відображено на знімку. Він не прикладав видошукач до ока, щоб позначити межі і композицію майбутнього знімка. Його фотоапарат був захований під пальто, у валізці або сумці, а на спуск він натискав в момент, коли припускав, що об’єкт (як «естебешніки» називали людей, за якими вели спостереження) опинявся перед прихованою камерою. Тому на негативах залишилася величезна кількість деталей Праги часів застою, які фотограф з видошукачем перед очима навмисно обійшов би увагою.

Виставка триватиме до 31 травня.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа