Позиція США щодо російських судів над українськими заручниками

U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Викрадення і незаконне утримання під вартою громадян України в Російській Федерації

Виступ посла Деніела Беєра на спеціальному засіданні Постійної ради у Відні 19 серпня 2015

Вже протягом більше року утримуються під вартою в Росії Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко та інші українські заручники. Росія ігнорує свої зобов’язання відповідно до Мінських угод, які закликають до звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб. Закликаємо Російську Федерацію виконати свої міжнародні зобов’язання і негайно звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних під вартою громадян України.

Рішення Росії перенести суд над депутатом Верховної Ради Надією Савченко з Москви в Ростовську область, до якої обмежено доступ московських ЗМІ та дипломатичних місій, не сприяло зміцненню впевненості в справедливості цих розглядів. У найближчу п’ятницю, 21 серпня, Ростовський районний суд розгляне клопотання команди адвокатів пані Савченко про повернення місця проведення судового процесу в Москву; ми будемо уважно стежити за результатом цих слухань. Проте факт залишається фактом: пані Савченко взагалі не повинна бути віддана суду. Вона утримується в Росії після того, як був захоплена в Україні підтримуваними Росією сепаратистами і таємно перевезена через кордон. Ми як і раніше відчуваємо серйозну заклопотаність з приводу поводження з нею в ув’язненні.

Ми також глибоко стурбовані показаннями Олега Сенцова, даними ним під час судового розгляду 6 серпня, з докладним описом того, як з ним поводилися, коли він перебував під вартою ФСБ, включаючи випадки побиття, душіння за горло й удушення за допомогою пластикових пакетів. Відзначимо також, що нещодавно з’явилися твердження про те, що ще один український заручник, Геннадій Афанасьєв, зазнав тортур і примусу до визнання провини і дачі свідчень проти Олега Сенцова та Олександра Кольченко. Організація Amnesty International нещодавно повідомила, що після того, як 31 липня в суді пан Афанасьєв спробував відмовитися від даних ним під примусом свідчень проти Олега Сенцова, він, можливо, знову піддавався насильству у в’язниці.

Сьогодні вранці з’явилися повідомлення про те, що російський прокурор попросив суд засудити Олега Сенцова до 23 років позбавлення волі, а Олександра Кольченко – до 10 років. Замість цього вони повинні бути негайно звільнені.

Дякую вам, пане голово.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа