Позиція парламенту Польщі — крок назад на шляху до порозуміння

1decem-logo

11 липня в 70-і роковини Волинської трагедії Громадський комітет «Примирення між народами» з сумом констатував, що цього року односторонні політичні декларації залишили гіркий слід у серцях багатьох людей.

Відповідне звернення сьогодні зокрема підписали Перший Президент України Леонід Кравчук, Святійший Патріарх УПЦ КП Філарет, Митрополит УПЦ МП Симеон, кардинал УГКЦ Любомир Гузар, віце-прем’єр-міністр у 2007—2010 роках Іван Васюник, історик, к.і.н. (Національний університет «Києво-Могилянська академія») Володимир В’ятрович, відома письменниця Марія Матіос, академік, член Ініціативної групи «Першого грудня» Ігор Юхновський.

На думку членів Комітету, для розвитку добросусідських відносин між нашими країнами ухвала Сенату Республіки Польща є кроком назад на шляху до порозуміння, порівняно із прийнятими у 2003 році спільними словами президентів України та Польщі та єдиним текстом заяви парламентів обох країн. «Однобічна ухвала Сенату образлива для сучасного покоління українців, які шанують своїх предків, полеглих у боротьбі за незалежність України, цей документ нехтує пам’яттю українців, котрі стали жертвами міжнаціонального протистояння», — йдеться у зверненні.

Громадський комітет «Примирення між народами» звернувся до влади обох країн із закликом не легковажити історичною пам’яттю і не заохочувати жодні політичні наміри, здатні завдати шкоди і нашим народам, і всій європейській справі.

«Закликаємо разом схилити голови перед пам’яттю жертв та повернутися на непростий шлях примирення, значна частина якого пройдена спільно обома нашими народами. Ми повинні йти далі, розвивати наші добросусідські стосунки. Саме вони будуть гідним пам’ятником загиблим, свідченням того, що трагедія навчила нас жити по-християнськи», — закликають учасники Комітету.

Повний текст звернення читайте за посиланням

Received from: Громадський комітет «Примирення між народами»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа