Позиція Громадського сектору Євромайдану щодо заснування Народного об’єднання “Майдан”

Сьогодні опозицією буде оголошено про створення широкого громадського руху. За початковою ідеєю, цей рух має стати всезагальним та найбільш масовим в Україні, з мільйонами членів.

Позиція команди Громадського сектору Євромайдану:
Кінцева мета Майдану — це
зміна не тільки прізвищ, а й системи. Найпростіша, мінімальна розшифровка — це після усунення Януковича від влади, підписання та імплементація Угоди про асоціацію з ЄС, зміна Конституції зі звуженням повноважень президента, а також низка інших змін, які творитимуть нову систему: реальне місцеве самоврядування та децентралізація фінансів, незалежне правосуддя, реформована міліція та інші (тексти змін у законодавство, приміром, обговорюються тут у Програмі революції http://bit.ly/Zminy2013)

Громадський сектор вітає ідею створення широкого громадського руху на наступних принципах, котрі забезпечують його дієздатність:

1. Надметою руху має бути зміна системи, а не прізвищ, що включає, але не обмежується усуненням Януковича від влади.

2. Інструментом має бути висунення рухом єдиного кандидата у президенти, який візьмезобов’язання підписати Угоду про Асоціацію з ЄС та реалізувати конкретну програму зміни системи, яка буде напрацьована та висунута громадськістю. І буде зобов’язаний після приходу до влади фактично її обмежити — щоб в нашій державі була неможливою узурпація влади.

3. Рух має бути орієнтований на довготривалу боротьбу за зміну системи з чіткими діями протягом 2015 року: розгортання боротьби проти системи у кожному селі, місті та області, захист можливості вільного вибору у 2015 році, правозахист від репресій влади та самозахист учасників руху.

4. Структура управління цим рухом має відповідати настроям в суспільстві, зокрема, тому факту, що громадськості довіряє більше людей, ніж політичним партіям. Рух не може бути утворенням партійних структур.

5. Принципами управління мають бути ті
принципи, які сформував Майдан: самоорганізація та самоврядність, багатолідерність, відповідальність, взаємодопомога.

6. Правилами руху має бути повна доступність фінансової звітності онлайн у режимі реального часу та інші атрибути прозорого управління.

7. Рух має бути відкритим до приєднання.


На таких засадах Громадський сектор готовий негайно приєднатися до такого широкого руху.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа