Повідомлення СФУЖО про порушення прав українських активісток у Російській Федерації

sfuzho-header

Світова Федерація Українських Жіночих Організацій висловлює глибоке обурення фактом безпідставного затримання української активістки, голови Єкатеринбурзького відділу Спілки українок Росії та голови комісії з питань культури та роботи з молоддю МГО КОО “Український конгрес” Лідії Демай.

9 березня Лідію Демай викликали до міграційної служби Єкатеринбурга та закрили на замок в кабінеті разом із чотирма працівниками міграційної служби та працівниками ФСБ. Лідію Демай утримували близько чотирьох годин, піддавали моральному та психологічному тиску, погрожуючи їй особисто і членам її родини. Українка була позбавлена права на юридичний захист.

Тиск на Лідію Демай стався в день, коли українці світу вшановують Тараса Шевченка, організовують святкування і використовують нагоду зустрітися та бути гордими своїм українським корінням, пишатися багатою українською культурою. Але в Росії, на жаль, продовжують діяти традиції часів жандармської імперії та сталінських репресій. Бути українцем в Росії означає стати об’єктом переслідування спецслужб, державних та силових структур, перебувати під постійною загрозою.

Українські організації, активісти та члени їхніх родин, які намагаються зберегти своє українське коріння та національне самовизначення, піддаються постійним брутальним утискам з боку органів влади РФ, спецслужб, поліції та інших державних і силових структур.

Закликаємо правозахисні, громадські та міжнародні структури привернути особливу увагу до порушень людських і національних прав українських активістів у Російській Федерації та робити все можливе для їхнього захисту. Лише разом ми зможемо допомогти нашим посестрам та побратимам у Росії!

Пресслужба СФУЖО

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа