Потрібна люстрація державних служб, зв’язаних з ІТ-технологіями

Раніше я вже писав стосовно люстрації http://on.fb.me/1zQMUay. Зокрема я радив провести люстрацію Державної служби України з питань захисту персональних даних. За неефективність її роботи і проїдання державних коштів за весь час її діяльності з 2011 по 2014 роки.

Серед державних служб, відомств і комісій є чимало таких, які потрібно люструвати. Особливо серед тих, що пов’язані з безпекою.

Зокрема я наголошував багатьом журналістам, під час інтерв’ю в цьому році, що реформа СБУ, що була проведена Ющенком, не є вдалою. Служба зовнішньої розвідки України весь час працює неефективно, не кажучи про дірявий сайт, про що я повідомляв адмінам СЗРУ багато разів в 2007-2010 роках.

Але якщо щодо СЗРУ можна дискутувати чи потрібна вона окремо, чи повернути її назад до СБУ в якості підрозділу, то стосовно третьої спецслужби все очевидно. ДССЗЗІ (ДСТЗЗІ) за весь час своєї роботи не відзначалася ефективністю, за безпекою і за дірками на державних сайтах ніколи ні слідкувала. Про це добре свідчить моя статистика, яку я веду з 2006 року (задовго до створення ДССЗЗІ). Почитайте мої звіти про взломи, інфікування та DDoS атаки на gov.ua сайти, зокрема звіт Атаки на державні сайти України за 13 років http://websecurity.com.ua/7241/.

Створення підрозділу CERT-UA ситуацію не вирішило. Як був низьким, так і залишився низьким рівень безпеки державних сайтів. Хоча за CERT-UA я побачив хоч трошки роботи за останні роки, на відміну від самої спецслужби ДССЗЗІ, частиною якої вона є.

Тому я раджу цю службу закрити і повернути її назад до СБУ в якості підрозділу. Це стосується як ДССЗЗІ, так і її підрозділу CERT-UA.

Стосовно СБУ, то там також потрібна люстрація. Не кажучи про інші недоліки роботи, але зокрема я раджу СБУ провести розслідування і знайти тих двох агентів, які 22.01.2014 закрили два мої сайти http://websecurity.com.ua/6960/, через закриття доменів у провайдера imena.ua. Через розміщення мною відео про Януковича на самому сайті президента через дірку на сайті. Агенти які запроваджували в дію “диктаторські закони” не повинні служити в СБУ.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа