«Портрети добровольців на війні»

В Національному музеї літератури України завершилась експозиція виставки «Портрети добровольців на війні» харківського художника – добровольця АТО Сергія Пущенка – члена Національної спілки журналістів України, українського графіка і живописця, культуролога. На закриття виставки запрошені були воїни АТО, ветерани, волонтери – представники об’єднання «Бойові швачки», журналісти і всі, хто причетний до добровольчого руху в Україні. Були й дисиденти – борці за волю України у 60-х – 80-х, зокрема, український історик Сергій Білокінь. На закритті виступили побратим Покутяка та Смерека, портрети яких представлені в експозиції. Зокрема, друг Покутяка зазначив: «Організатори виставки хочуть провезти її містами України з метою національно-патріотичного виховання молоді. Адже це реальні герої сучасності і на прикладах їх подвигів повинна зростати наша молодь. Сподіваємось, портрети стануть окрасою музеїв та розповідатимуть прийдешнім поколінням про їхніх героїчних предків. Мусимо єднатися заради спільної мети – нашої остаточної перемоги над ворогом!».

DSC05212

В останній день експозиції Сергій Пущенко запросив заспівати для добровольців прямо у залі з їх портретами видатного бандуриста сучасності Тараса Компаніченка – лідера відомого гурту «Хорея Козацька». Тарас Компаніченко – учасник волонтерського руху, з 2014 року виступає перед воїнами української армії та добровольцями. В своєму слові бандурист зазначив, що ця виставка – свідчення того, яким ми хочемо бачити сьогодення. Це – літопис епохи не в статичних даних, а в персоналіях – «ясних ликах нашої доби».

Подвиг художника в тому, що він малював портрети героїв вживу, саме там, де точаться бої, під кулями. Лідер гурту «Хорея Козацька», виконав для переповненої емоціями громади козацькі псалми, думи, пісні національно-визвольних змагань, власні твори, написані у старосвітському ключі, присвячені жертвам україно-російської війни. Серед них прозвучала і «Дума про битву на Савур-могилі», присвячена пам’яті жертв Іловайського котла По закінченню тривалого і надзвичайно пізнавального концерту друг Смерека подарував Тарасові книгу з автографом Сергія Пущенка «Портрети добровольців на війні», створену за мотивами виставки. Ця книга – як настанова, як жива історія нашого сьогодення, де кожен портрет несе емоцію, бажання, мотивацію. А виставку із 110 портретів добровольців, створених митцем на передовій і прифронтовій базі 5 Батальйону ДУК/УДА вже чекають у Івано-Франківську та інших містах України.

Георгій Лук’янчук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа