Порошенко вирішив захистити майно ІТ-компаній від арештів силовиками

Майно ІТ- компаній не буде вилучатися під час проведення слідчих дій. Відповідний законопроект підготували народні депутати фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Олексій Порошенко, Владислав Голуб, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ірина Фріз, Вадим Денисенко та Олена Матузко. “Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні» був зареєстрований під номером 3719.

За словами народного депутата Владислава Голуба законопроект регулює порядок арешту системних блоків в ІТ-компаніях.

«На сьогодні в Україні законодавчо не врегульовано питання, яке регламентує дії правоохоронні органів під час слідчих дій в ІТ-компаніях та арешту їх майна, зокрема – системних блоків. Ми пропонуємо закріпити норму, яка дозволить правоохоронцям заарештовувати та вилучати системні блоку виключно у справах, пов’язаних з тероризмом. В інших випадках, слідчий чи прокурор будуть мати право тільки копіювати данні з системних блоків», – заявив прес-службі Владислав Голуб.

Як зазначив співавтор законопроекту, народний депутат Олексій Порошенко – прийняття такого закону буде гарантувати умови стабільної роботи і розвитку ІТ-галузі в Україні, «Зокрема, важливим нововведенням є те, що під час проведення слідчих дій, майно ІТ-компаній слідчі органи не зможуть вилучати, а відтак блокувати роботу підприємств», – сказав народний депутат.

«Україна має один з найпотужніших у світі потенціалів в ІТ-сфері. Проте, сьогодні умови ведення цього виду бізнесу в Україні гірші, ніж, наприклад, у Польщі. Сьогодні ми робимо все можливе, щоб добропорядний український бізнес не шукав сприятливих умов в інших країнах світу для успішного розвитку, а залишався вдома. Наш законопроект переслідує саме цю мету», – наголосив Олексій Порошенко.

Джерело: поштова розсилка Верховної Ради України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа