Порошенко провів робочу зустріч з деофшоризації

Перед вчорашнім засіданням Національної Ради реформ відбулася робоча зустріч з Президентом з питань деофшоризації і напрацювання законопроектів, які б унеможливили уникнення або незаконного зменшення оподаткування. Про це, в кулуарах Верховної Ради, повідомила Голова Комітету з питань податкової та митної політики, народний депутат фракції Партії “Блок Петра Порошенка” Ніна Южаніна.

Парламентар повідомила, що на зустрічі були присутні керівники усіх фінансових установ і Перший віце-прем’єр-міністр. Учасники зустрічі обговорили діюче податкове законодавство України, а також те, з чого необхідно починати ефективну деофшоризацію в Україні.

Народний депутат зазначила, що для реального запобігання уникнення оподаткування, Україна повинна володіти вичерпною інформацію про компанії, в тому числі іноземні, які працюють в Україні.

“Для нас головне приєднатися до плану дій BEPS (міжнародна боротьба з ерозією податкової бази та переміщенням прибутків) для того, щоб забезпечити автоматичний обмін податковою інформацією, без якої ми нічого не зможемо зробити. Які б ми заходи не впроваджували – вони не будуть ефективними, якщо ми не будемо володіти інформацією про те, які компанії є відкритими, чи працюють там представники України, і якими операціями вони займаються”, – наголосила народний депутат.

Ніна Южаніна також підкреслила, що в Україні вперше підійшли до комплексного вирішення питання деофшоризації.

“У нас раніше не було політичної волі, навіть, для початку такої роботи. Зараз ми повинні її розпочати. Це має бути комплекс законопроектів. Перш за все, ми потрібно запровадити в нашому законодавстві такі поняття, як “офшорна податкова юрисдикція”, “низькоподаткова іноземна юрисдикція”, “офшорна країна”, “офшорна зона”, тому що таких  або подібних визначень в українському закондавстві немає”, – підкреслила Ніна Южаніна.

“Вчора, на робочій групі, ми обговорили, що необхідно переглянути низку угод про уникнення подвійного оподаткування. Але ми повинні зробити перші кроки. Очевидно, що Президент видасть відповідний Указ, в якому будуть встановлені терміни для кожної дії по реалізації деофшоризації. Зараз же Уряд має негайно розробити всі документи для того, щоб підключитися до отримання інформації з усіх країн. Порядок оформлення усіх протоколів для отримання такої інформації займе певний час. За цей період у нас є можливість напрацювати повний пакет документів”, – сказала Ніна Южаніна.

Вона також підкреслила, що сьогодні вітчизняні експерти переконані, що деофшоризація можлива лише з ліберальною податковою політикою в Україні. “Навіщо говорити про “офшори” десь за межами, якщо у нас в Україні своїх власних “офшорів” більш ніж достатньо”, – сказала Ніна Южаніна.

Результатом засідання самої Національної Ради Реформ, за словами народного депутата, є домовленість, що буде створена робоча група на майданчику Податкового комітету ВРУ, з обов’язковим залученням усіх міжнародних компаній, котрі мають досвід напрацювання законодавства з цих питань, і з залученням представників бізнесу, бізнес-асоціацій, експертів.

“Щодо тих законопроектів по деофшоризації, які зараз зареєстровані у ВР, вони не можуть швидко бути розглянутими в Комітеті,  тому що вони є досить великими за обсягом, вони навіть не відповідають стилістиці нашого законодавства. Видно, що є зібрання законодавства різних країн, яке навіть не адаптоване до мови, визначень нашого законодавства. Його навіть сприйняти важко, не кажучи про реальне втілення”, – сказала народний депутат.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа