Порошенко поговорив з депутатами Бундестаґу про невиконання РФ Мінських угод

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуаціїї на Донбасі, народний депутат України Ірина Геращенко.

«Ключовою темою зустрічі президента Порошенка з делегацією Бундестагу був …ні, аж ніяк не прокурор): а Мінські угоди, їх невиконання РФ і бойовиками. Ситуація з місією ОБСЄ, якій бойовики не дають доступ на окуповані території», – сказала Геращенко.

Вона зазначила, що німців надзвичайно турбує безпекова ситуація і нормальна робота місії, адже зараз Німеччина головує в ОБСЄ.

«Німецькі політики ще раз підтвердили позицію своє країни: санкції мають тривати доти, доки РФ не виконає Мінські угоди. Президент України навів приклади порушень по кожному пункту: починаючи від безпеки і гуманітарної сфери та блокування звільнення заручників, закінчуючи катастрофічною економічною ситуацією і відсутністю прогресу в політичних питаннях. Санкції – це мотивація РФ виконати її зобов’язання: вивести війська, випустити заручників. І їх зняття – це, на моє щире переконання, буде поразка ЄС, який в цьому випадку зрадить своїм фундаментальним принципам», – підкреслила Геращенко.

Вона також розповіла, ще однією ключовою темою зустрічі були реформи: «боротьба з корупцією, реформа прокуратури і судової системи, відповідні зміни до КУ були проголосовані в першому читанні».

«Але точно не про кадрову політику. Не про персоналії, а про зміну системи і необхідність старту роботи незалежних антикорупційних структур.
Більше того, німецькі політики дуже здивувалися заголовкам в деяких ЗМІ, що, мовляв, вони планують говорити щось там про кадрову політику суверенної держави . І назвали такі статті і трактовки вельми некоректними. Мені особисто також здається, що, якщо ми говоримо про впровадження європейських принципів, то навряд чи наші внутрішні політичні інтриги варто вплітати в діалог з нашими закордонними партнерами, а тим більше передавати кадрові «привіти» через ЗМІ. Виглядає це непрезентабельно», – відзначає парламентар.

Ірина Геращенко також додала, що після зустрічі, розповіла Президентові ситуацію по звільненню заручників ( вірніше, блокуванню з боку бойовиків цього питання) і про сьогоднішню зустріч з мамами наших героїв.

«Тема звільнення заручників буде однією із важливих і під час переговорів міністрів закордонних справ у Нормандському форматі. Україна наполягає на виконанні цього пункту мінських угод і піднімає це питання на всіх міжнародних зустрічах. Мають бути звільнені заручники , що їх мордують бойовики, і політв’язні в РФ. І світ має так само голосно нагадувати РФ про цей пункт мінських угод, як обов’язковий до виконання», – резюмує депутат.

Джерело: поштова розсилка Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа