Порошенка просять посприяти у встановленні мораторію на італійські «санкції» щодо українських водіїв, котрі везуть гуманітарку

Українці Італії просять президента України невідкладно сприяти вирішенню проблеми з доставленням гуманітарних вантажів з Італії до України. Про це йдеться у зверненні голови Християнського товариства українців в Італії, Олеся Городецького, опублікованого на його сторінці у ФБ. https://www.facebook.com/oles.horodetskyy#!/oles.horodetskyy/posts/1501474733403724
«В Римі, Мілані, Генуї, Реджо Емілії та інших містах Італії українці проводять збір продуктів харчування, медикаментів, одягу для допомоги українській армії. Ці гуманітарні вантажі, в переважній більшості, безкоштовно перевозять українські приватні первізники власними мікроавтобусами, так званими «бусиками».
На жаль, незважаючи на важку гуманітарну ситуацію в Україні, італійська поліція продовжує зупиняти та штрафувати цих водіїв, арештовуючи транспортні засоби та вантаж » – йдеться у зверненні.
Як відомо, вже більше року італійська поліція переслідує українських водіїв, вимагаючи ліцензії, яких не існує, оскільки мова йде про легковий транспорт загальною масою до 3,5 тон. Подібні дії італійських властей зараз, коли в Україні йде війна і склалася складна гуманітарна ситуація, є явно недружніми. Окрім цього, двохстороння угода між Італією та Україною передбачає звільнення від ліцензій транспортування гуманітарних вантажів в зону стихійних лих.
«Просимо Вас дати термінове доручення Міністерству Інфраструктури та Міністерству Зовнішніх Справ підготувати відповідні звернення до їх ітаійських колег з пропозицією про встановлення мораторію на штрафні санкції ітаійською стороною.
Абсолютно неприйнятним є той факт, що перевозячи одяг, продукти харчування та медикаменти для потребуючих в Україні, зібрані нашими громадами в Італії, українські водії змушені платити драконівські штрафи в розмірі 4.130 євро та позбавлятися на 3 місяці транспортного засобу».

Президенту України
п. Петру Порошенку
копія: Надзвичайному та Повноваженому послу України в Італії
п. Євгену Перелигіну

ЗВЕРНЕННЯ
Шановний пане Президенте,
в цей, важкий для нашої держави час, весь український народ піднявся на боротьбу проти окупантів. Окрім наших героїв військовослужбовців, котрі зі зброєю в руках звільняють від терористів рідну землю, багато волонтерів з України та з-поза її меж роблять все необхідне для збирання та відправлення гуманітарної допомоги для наших військових в зону АТО та для невинно постраждалих жертв війни.
Не залишаються осторонь священної та загальнонаціональної справи захисту батьківщини і українці в Італії. В Римі, Мілані, Генуї, Реджо Емілії та інших містах Італії українці проводять збір продуктів харчування, медикаментів, одягу для допомоги українській армії. Ці гуманітарні вантажі, в переважній більшості, безкоштовно перевозять українські приватні первізники власними мікроавтобусами, так званими «бусиками».
На жаль, незважаючи на важку гуманітарну ситуацію в Україні, італійська поліція продовжує зупиняти та штрафувати цих водіїв, арештовуючи транспортні засоби та вантаж. Ця проблема не є новою і в мирний час повинна вирішитися на засіданні змішаної двохсторонньої комісії транспортних відомств Італії та України. До сьогодні італійська сторона постійно відкладала проведення такого засідання, але зараз, коли Україна найбільше потребує цієї гуманітарної допомоги через війну та гуманітарну катастрофу, подібна політика
італійських властей є відверто недружньою та неприйнятною. Наше Товариство неодноразово зверталося до компетентних органів італійської республіки про запровадження мораторію на штрафні санкції щодо українських перевізників до вирішення цієї проблеми по суті на засіданні Змішаної Комісї транспортних відомств двох країн. Окрім цього, двохстороння угода між Італією та Україною передбачає звільнення від ліцензій транспортування гуманітарних вантажів в зону стихійних лих.
Просимо Вас дати термінове доручення Міністерству Інфраструктури та Міністерству Зовнішніх Справ підготувати відповідні звернення до їх ітаійських колег з пропозицією про встановлення мораторію на штрафні санкції ітаійською стороною.
Абсолютно неприйнятним є той факт, що перевозячи одяг, продукти харчування та медикаменти для потребуючих в Україні, зібрані нашими громадами в Італії, українські водії змушені платити драконівські штрафи в розмірі 4.130 євро та позбавлятися на 3 місяці транспортного засобу.
Сподіваємося на Ваше розуміння та швидке реагування на це проблемне питання. Віримо, що спільними зусиллями український народ зможе припинити агресію та відновити мир в Україні.
З виразом належної пошани,
Олесь Городецький, Голова Християнського товариства українців в Італії

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа