Помічниця Саакашвілі Марія Гайдар отримала український паспорт

Коли 17 липня цього року голова Одеської облдержадміністрації Міхаїл Саакашвілі оголосив про призначення виконуючої обов’язки віце-губернатора Марії Гайдар, громадськість сприйняла це неоднозначно. На той час правнучка письменника Аркадія Гайдара і дочка російського економіста Єгора Гайдара українцям була відома лише своїми антипутінськими виступами у Росії, до того ж вона не мала українського громадянства. Одеські волонтери навіть влаштували акцію «Маша – не наша» і заявили, що призначення Марії Гайдар це прорахунок Саакашвілі. Сам же він тоді заявив, що Гайдар подає заяву на ім’я президента з проханням надати їй український паспорт.

О ось 3 липня президент підписав указ про надання громадянства та вручив паспорт громадянина України російській громадській діячці Марії Гайдар. Крім неї український паспорт з рук глави держави отримав російський журналіст, колишній головний редактор Forbes-Україна Володимир Федорін.

Під час вручення паспортів Петро Порошенко відзначив, що велика кількість росіян, які розуміють реальний стан речей роблять вибір: «або ти залишаєшся з вільним світом, демократією і робиш все, щоб забезпечити торжество свободи та демократії, або мовчиш. І при цій мовчазній згоді коються дуже важкі злочини». «Ваш приклад переконливо демонструє, що мовчати не можна, треба жити в ладу зі своїм сумлінням», – додав він. Президент подякував Марії Гайдар, Володимиру Федоріну та усім росіянам, які знаходять в собі мужність висловлювати незгоду з діями правлячого в Росії режиму, за їх активну сміливу громадянську позицію.

Отримуючи паспорт, Марія Гайдар заявила, що для неї громадянство України є дуже знаковим вибором. «Я тут у важкий для України час для того, щоб розділити долю українського народу. У нас спільний ворог – авторитарний режим, який вбиває людей як у Росії, так і тут», – зазначила Гайдар. Вона також запевнила, що зробить усе можливе, «щоб цього ворога перемогти і показати інший шлях – шлях свободи і демократії, поваги, партнерства та добросусідства».

Президент побажав новим громадянам України не втрачати зв’язків з Росією. «Ваша незаангажирована позиція, погляд та інформація з України як альтернатива кремлівській пропаганді дуже важлива для мільйонів росіян», – сказав Порошенко.

Водночас у Росії Гайдар звинуватили у державній зраді й на цій підставі зажадали від Генпрокуратури порушити проти неї кримінальну справу. У відповідь на це Міхаїл Саакашвілі написав на своїй сторінці в Facebook: «Істерична реакція російських офіційних кіл і мас-медіа на призначення Марії Гайдар наводить на думку, що це був правильний крок. Її обзивають зрадницею, порівнюють з генералом Власовим. Ловлю себе на думці, що все, що засмучує Путіна, піднімає мені дух. Насправді, я запросив її в першу чергу як вже досвідченого, компетентного економіста з хорошою освітою, і людину, яка щиро хоче будувати нову і успішну Україну разом з нами. Вона правильно каже – успіх України означатиме неминучу поразку Путіна».

Сергій Горицвіт

2 Петро Порошенко вручає Марії Гайдар український паспорт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа