Помер один із засновників Української національно-культурної автономії Санкт-Петербургу

Одійшов у вічність Микола Жигло

Жигло

З глибоким сумом повідомляємо про відхід у вічність відомого українського громадського діяча Росії Миколи Жигла.

Уродженець Слобожанської України замолоду повязав свою долю з Ленінградом – Санкт-Петербургом, де займався будівництвом, проектуванням, реставрацією садово-паркових об’єктів. За його безпосередньої участі проводилась реставрація Петропалацу, Стрельні, Таврійського саду, Марсового поля, Піскарєвського меморіалу, парку 300-річчя Санкт-Петербургу, Мурінського рівчака та ін. Безпосередньо М. Жигло виконав проект реставрації Ординарного скверу під майбутній памятник Тарасу Шевченку. Високопрофесійна робота М. Жигла відзначена дипломами Міжнародних виставок садово-паркового дизайну, грамотами Спілки архітекторів СНД. На замовлення Придніпровського відділення Міжнародної академії наук безпеки людини і природи М. Жигло виконав ландшафтну концепцію географічного центру України. Він творив поезію садово-паркового мистецтва, як виявлення єдності людини і суспільства з природою. М. Жигло має близько 70 публікацій на професійні та літературні теми. Він є одночасно українським громадським діячем, поетом, архітектором, художником.

М. Жигло проніс через все життя любов до своєї Батьківщини – України, української мови, української культури. Він був одним із засновників Української національно-культурної автономії Санкт-Петербургу, яку очолював протягом багатьох років. Неможливо уявити діяльність громадської організації українців Санкт-Петербургу без М. Жигла.

У 2004 р. за подвижницьку працю на терені пропаганди здобутків української національної культури за межами України здобутків української національної культури він став лауреатом премії фонду Т. Шевченка. На другому Всесвітньому форумі українців був обраний до Української Координаційної Ради. Нагороджений орденами та медалями, почесними грамотами Президента України, Генерального консульства України.

У розвиток української культури М. Жигло зробив значний особистий внесок. На вірші М. Жигла написано більше 30 пісень. Серед них такі популярні, як «Земля Словян», «Соборна Україна», «Чумацький шлях», «Дарите женщинам любовь» та інші. Поезія Жигла милозвучна, повна іскристого гумору і співучості, вона наповнена щирою любовю до України,

Українські громадські організації Росії складають свою пошану М. Жиглу, який своєю діяльністю заслужив великий авторитет, як патріот України, носій українського духу, який був і залишиться прикладом жертовного служіння Україні.

Обєднана прес-служба українських організацій Росії

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа