Польська поліція знайшла екстреміста, який вигукував “Смерть українцям!” під час “Маршу орлят”

Przemysl_widok

30-річному жителю міста Ропчице Підкарпатського воєводства висунули звинувачення у зв’язку з антиукраїнськими вигуками під час Маршу орлят перемиських та львівських, що відбувся у Перемишлі 10 грудня. Як встановила поліція, коли маніфестанти проходили повз Український народний дім, Адріан Н. вигукнув «Смерть українцям». Це зафіксувала відеокамера свідка інциденту.

Чоловіка звинувачено у висловлюванні погроз на адресу групи людей через їхню національну приналежність або віросповідання, а також підбурювання до ненависті за ознаками національності. За це поляку загрожує до 5 років позбавлення волі. Адріан Н. не визнав своєї вини. Він підтвердив, що брав участь у ході, а також впізнав себе у представлених йому відеороликах. Підозрюваний перебуває під наглядом поліції і йому заборонено покидати країну.

Як повідомила 19 грудня прокурор Марта Пентковська, речниця окружної прокуратури в Перемишлі повідомила теж, що оскільки підозрюваний не визнає, що викрикував «Смерть українцям», а свідок його впізнав і підтвердив, що кричав він, необхідно ще провести ідентифікацію голосу на записі.

Також організатори маршу переконували, що викладення цього відео в інтернеті є «провокацією української сторони». На їхню думку, сумніви викликає сам запис, а місце, з якого його було виконано, невипадкове.

Проте, прокурор Пентковська заявила, що не можна говорити про провокацію української сторони, оскільки на записі виразно чути викрик «Смерть українцям» з боку прихильника націоналістичних рухів.

Нагадаємо, 10 грудня в Перемишлі націоналістські організації, серед яких: «Всепольська молодь» (пол. — «Młodzież Wszechpolska») та «Національно-радикальний табір» (пол. — «Obóz Narodowo-Radykalny (ONR)»), організували Марш перемиських і львівських орлят, присвячений пам’яті молодих мешканців Перемишля і Львова, котрі загинули у 1918 році. За словами організаторів, у марші взяла участь приблизно 1 тис. осіб.

Генеральне консульство України у Люблині та Об’єднання українців у Польщі звернулися до представників польської влади із проханням розслідувати заклики до ненависті на національному ґрунті. Основою для цього став опублікований в інтернеті відеозапис, виконаний, імовірно, з вікна Українського народного дому в Перемишлі. Саме на цьому записі чути викрик «Смерть українцям».

Т.А. – Джерелоprostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа