Польща відновила малий прикордонний рух з Україною і заблокувала – з Росією

ostprus

У середу Польща відновила малий прикордонний рух з Україною. Водночас цього не сталося у випадку Калінінґрадської області Росії, адже, «залишаються міркування безпеки», які були причиною припинення цього руху — пояснив заступник голови Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі Ярослав Зєлінський.

У зв’язку із самітом НАТО у Варшаві і Всесвітніми днями молоді Польща прийняла рішення призупинити від 4 липня міжурядові угоди про малий прикордонний рух, в частині, що стосується в’їзду та перебування на території Польщі жителів прикордонних районів України та Російської Федерації.

— Від середи прикордонний рух з Україною повертається, — сказав журналістам Зелінський.

— Що стосується Росії, то досі не зникли причини, пов’язані з нашою безпекою, що призвели до припинення малого прикордонного руху, — додав він.

У відповідь на рішення польської влади Росія в липні призупинила застосування угоди про малий прикордонний рух в Калінінґрадській області.

Малий прикордонний рух між Польщею та Росією набув чинності в липні 2012 року і охоплює всю Калінінґрадську область і частину Поморського та Вармінсько-Мазурського воєвідств Польщі. З Україною це рішення діє від липня 2009 року.

Малий прикордонний рух — це регулярний перетин спільного кордону держав, які уклали таку угоду, щоб мати можливість безвізового руху в прикордонній зоні. Дуже часто рух зумовлений економічними причинами. Наприклад, росіяни їдуть до Польщі переважно на покупки (продукти харчування та побутова техніка, одягу), а поляки їздять до Росії по більш дешеве паливо.

джерело: prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа