Польське суспільство рішуче протестує проти проїзду російських байкерів територією Польщі

11130086_910550308988830_4005121356483415135_n

За кілька днів до події на Фейсбук «НІ проїзду бандитів з Росії через Польщу» долучилося понад десять тисяч користувачів, а петиція до Міністра закордонних справ отримала вже понад три тисячі підписів. Серед організаторів протесту – Фундація «Відкритий Діалог», а також польські політики, байкери, журналісти та інші активісти.

Як організація, яка від початку Майдану підтримує український народ, висловлюємо рішучий спротив проїздові «Вовків» територією Польщі. Ми знаємо, що польське суспільство вболіває за українців у їхній боротьбі за незалежність та демократичні зміни. А проїзд російських бандитів територією Польщі означав би відсутність солідарності із суспільством, що бореться проти російської агресії. Фундація впевнена, що особи, яких уважають за злочинців і які брали участь в анексії Криму, воюють на сході на боці Росії і знані публічним схваленням тоталітарного комуністичного режиму та особи Й.Сталіна, не повинні мати можливості легально потрапити до Польщі, – коментує Томаш Чувара, речник Фундації у Польщі.

Фундація направила офіційний лист до польського міністра закордонних справ Гжегожа Схетини, посла Польщі у Росії Катажини Пелчинської-Наленч та Конрада Павліка зі Східного відділу МЗС Польщі. У листі висловлюється прохання про недопущення до в’їзду учасників раллі на територію Польської Республіки, а також зголошення їхніх прізвищ до шенгенської інформаційної системи та інформування інших країн шенгенської зони про загрози, які несе ця ініціатива. У листі наголошується на тому, що члени організації брали участь в анексії Криму та воюють на боці Росії на сході і є організаторами проросійських провокацій у балтійських країнах. Зазначається, що на лідера «Нічних вовків» наклали санкції США та Канада, і що він є також лідером руху «Антимайдан». «Відкритий Діалог» підкреслює, що у Фінляндії ця група знаходиться в реєстрі злочинних угрупувань і що вони відомі публічним схваленням тоталітарної комуністичної системи, зокрема прославленням постаті Й.Сталіна (що на території Польщі суперечить Конституції, а також статті 256 Кримінального Кодексу).

Як подає польське видання «DziennikPolski», занепокоєність раллі російських байкерів виразив і колишній євродепутат і віцеміністр закордонних справ Павел Коваль:

Ми не повинні пускати «Нічних вовків до Польщі, бо йдеться про символічне насилля, з якого починається насилля справжнє. Тому ми повинні це унеможливити.

Як повідомляє польське видання Niezależna.pl, члени байкерського угрупування не подавали візових заяв до дипломатичних установ Польщі. Про це виданню повідомило МЗС. На лист Фундації «Відкритий Діалог» польське МЗС відповіді поки що не надало.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа