Поки Подольська міськрада затягувала декомунізацію музею Котовського, його мавзолей “декомунізували” грабіжники

Untitled 3_html_bcc54b4e

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила одеська журналістка кореспондент «7-го каналу» Марія Ковальова. Вона написала: «День відкритих дверей в мавзолеї, де похований командир 2-го кавалерійського корпусу РККА Григорій Котовський — тупо навстіж. Шаблю і ордени украли. Скляне віконце на мавзолеї розбито, а останки всередині пошкоджені». Вона опублікувала і фото пошкодженого мавзолею.

2 Так виглядав мавзолей до акту вандалізму

3 Понівечені вандалами останки Г.Котовського

Чи діяли вандали у рамках закону про декомунізацію, важко сказати. У відповідності з ним Верховна Рада України у травні перейменувала Котовськ на Подольськ. Але там місцеві органи влади далі мало що зробили, щоб позбутися пам’ятників своєму землякові Григорію Котовському, який зробив кар’єру від кримінального злочинця до члена Реввійськради СРСР. У радянський час він офіційно іменувався героєм громадянської війни.

Не визначилися у Подольську і з мавзолеєм Г.Котовського. Начальник Управління забезпечення діяльності подольського виконкому Олена Чупріна розповіла кореспонденту УСІ, що отримали лист із Міністерства культури, в якому дано інструкції, як в рамках політики декомунізації вирішити питання з мавзолеєм. Спочатку потрібно перепоховати Котовського. Після цього мавзолей буде виведено зі списку об’єктів культурної спадщини, що дасть змогу його знести або перенести в інше місце.

Рішення, які визначать подальшу долю мавзолею Котовського, будуть прийматися на сесії міськради 28 вересня. А поки що подольські чиновники регулярно отримують кошти на його утримання. А ось пам’ятник Котовському на привокзальній площі місцева влада вирішила не зносити. Більше того, вже після прийняття закону про декомунізацію вирішено його відремонтувати за 200 тисяч гривень.

Ось так через пень-колоду і декомунізується Подольск (колишній Котовськ).

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа