«“Подєбрадський полк” Армії УНР» в Галичині

19 – 22 лютого 2016 р. в Болехові, Моршині, Стрию, Дрогобичі та Львові відбулися презентації 1-го тому енциклопедії Визвольної боротьби.

Видання представили Роман Коваль і кобзар Тарас Силенко

Організатори презентацій – голова ГО “Майдан Стрийщини” Вікторія Коцур, почесна голова Болехівської організації українок Лариса Дармохвал, секретар Моршинської міської ради Микола Воєвода, директор санаторію “Дністер” Ніна Половинко, колектив Дрогобицької міської бібліотеки ім. В’ячеслава Чорновола, член Історичного клубу “Холодний Яр” Любомир Хамуляк, директор Галицької гімназії м. Львова Оксана Цура, директор Львівської обласної наукової бібліотека Іван Сварник і журналіст Наталка Криничанка.

В енциклопедії «“Подєбрадський полк” Армії УНР» вміщено 400 біографій вояків регулярних та іррегулярних українських збройних формацій 1-ї половини ХХ ст. – студентів і випускників Української господарської академії в Подєбрадах (ЧСР, 1922 – 1932).

У військовій частині, розташованій у м. Стрию, Роман Коваль представив спогади сотника Бориса Монкевича “Похід Болбочана на Крим”. Офіцерам, які раніше служили в Криму, Вікторія Коцур подарувала 10 книжок Бориса Монкевича. Подарував свої книжки і Роман Коваль.

У Галицькій гімназії м. Львова були представленні книжки для дітей – “Таємниця отамана Зеленого” і “Крізь павутиння змосковщення” – про юних розвідників отамана Зеленого та дитячі й юнацькі роки члена РУП, борця за Львівський український університет Павла Крата і його брата Михайла Крата, генерала-поручника Армії УНР.

Зустрічі збагатив кобзар Тарас Силенко. Ось пісні, які він виконував: “Ой, Морозе-Морозенку, славний ти козаче!” (історична козацька), “Тече Кубань аж у лиман” (кубанська історична народна), “Чи чули-сте, милі браття, як боролось Закарпаття?” (історична народна), “Ой, то не хмара – московська навала” (слова С. Кандиби; про Тараса Бульбу-Боровця) “Вже день війни народної” (повстанська), “Ой сів пугач на могилі” (історична козацька), “Із города Конотопа військо виступало” (історична козацька про перемогу Івана Виговського над москалями 1659 року), “На Крути” (сл. Олекси Кобця, муз. Миколи Литвина), “То не хмара гуде” (повстанська, про Чорних запорожців).

Участь у презентації у Львівській обласній наукової бібліотеці взяли й сини випускників УГА в Подєбрадах, героїв книжки – д. м. н. Олександр Кіцера та д. т. н. Роман Базилевич, а також відомі дослідники Визвольного руху Микола Посівнич, Орест Круковський, Степан Пахолко, громадський діяч Ярослав Андрушків, вояки АТО та інші. З Романом Базилевичем прийшла вся його родина – син, онуки, правнуки, праправнуки і племінник Петра Базилевича, старшини Запорозького корпусу Армії УНР.

У своїх виступах професори Олександр Кіцера та Роман Базилевич щиро дякували упорядникам книжки Романові Ковалю та Вікторові Моренцю за публікацію невідомих досі документів про їхніх батьків, а співпрацівник Музею Визвольної боротьби Орест Круковський так висловився про Романа Коваля: Блискучий промовець – повна зала наукової бібліотеки у Львові заворожено його слухала”.

Користуючись нагодою, Історичний клуб “Холодний Яр” щиро вітає професора Олександра Кіцеру з 85-літнім ювілеєм і бажає йому довгих літ у Самостійній Україні.

На Личаківському цвинтарі Роман Коваль, Тарас Силенко і проф. Андрій Базилевич вшанували могили онука січового стрільця Михайла Гаврилка Ярослава Абрагамовича, який несподівано помер 15 лютого ц. р., і чотаря УГА, випускника Української господарської академії в Подєбрадах Петра Базилевича, вбитого совєтськими військовими на вулицях Львова в 1946 році. Тарас Силенко заспівав їм козацьку поминальну “В чистім полі візок біжить мальований” та січову пісню “Як з Києва в Житомир січовики манжали…” Вклонилися гості й могилам козаків Небесної сотні, вояків АТО, Армії УНР, УГА, дивізії “Галичина” УПА та інших діячів Визвольного руху.

Подію висвітлювали Львівське та Стрийське радіо і телеканал ZIK.

Щира подяка організаторам та Михайлові Радецькому, батькові восьми дітей, машиною якого й був здійснений рейд у Галичину.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа