Податкова реформа: взаємні звинувачення замість конструктивної співпраці

26 жовтня 2015 року був зареєстрований законопроект № 3357 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації.

В даному законопроект закладені прогресивні зміни, які спрямовані на нормалізацію взаємовідносин між бізнесом і фіскальними органами, забезпечення збалансування їх прав, обов’язків і відповідальності, покращення адміністрування податків, впровадження прогресивних форм оподаткування тощо, а також інших концептуальних засад, які можуть стати справжнім поштовхом для виходу України з кризи та нормалізації сфери податкових відносин.

Разом з цим, запропонована в законопроекті система податкових ставок передбачає зменшення надходжень до Державного бюджету в розмірі 145 млрд. грн., що свідчить про невідповідність бюджетних видатків можливостям економіки, які є на дев’ятому місці в світі за показником частки ВВП що перерозподіляється через публічні фінанси.

В концепції податкової реформи Міністерства фінансів, яка досі не оформлена у вигляді законопроекту, і яка передбачає збільшення основних податкових ставок, зменшення надходжень до Державного бюджету фахівцями Міністерства фінансів оцінюється в розмірі 60 млрд. грн. При цьому експерти Реанімаційного пакету реформ відмічають повну відсутність змін, що покращуються адміністрування податків та системи взаємовідносин між бізнесом і фіскальними органами.

Викликає занепокоєння, що в публічному просторі, учасниками процесу разом з достатньо обґрунтованими позиціями, часто використовуються маніпуляції, перекручення і навішування ярликів, які не ведуть до результату, а тільки посилюють конфронтацію.

Реанімаційний Пакет Реформ вважає що проведення якісної податкової реформи можлива тільки через спільну співпрацю законодавчої та виконавчої гілки влади. Тому, закликаємо всіх учасників процесу долучитися до спільного фахового обговорення щодо параметрів податкової реформи та шляхів досягнення збалансованого бюджету. Вважаємо, що напрацювання єдиного бачення і спільного законопроекту, дозволить отримати максимальну підтримку від суспільства, бізнесу та від міжнародних інституцій, які фінансово підтримують Україну, зокрема, МВФ і Світового банку.

громадська ініціатива «Реанімаційний Пакет Реформ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа