Північна Македонія повністю інтегрувалася до НАТО

257999371_1213698592444393_3311071376897243496_n

На урочистій церемонії в Офісі президента Республіки Північна Македонія було підписано спільну декларацію про інтеграцію до структур НАТО, що завершило процес військової інтеграції країни до Альянсу.
Документ підписали начальник Генерального штабу армії Північної Македонії генерал Васко Гурчиновський і командувач Об’єднаного командування НАТО із трансформації генерал Філіпп Лавінь.
У своєму зверненні на церемонії президент Північної Македонії Стево Пендаровський підкреслив, що підписання декларації свідчить про те, що країна досягла значних результатів лише за півтора роки членства та підтвердила свою довіру. За його словами, завершення цього процесу є успіхом для Альянсу в цілому.
«Все це не означає завершення процесу реформ. Навпаки, це означає, що ми повинні продовжувати сприяти демократії та функціонуванню багатоетнічного суспільства, поважаючи досягнуті двосторонні та багатосторонні домовленості», – сказав президент Пендаровський.
Начальник Генштабу генерал Гурчиновський зазначив, що сьогоднішня подія відображає три десятиліття наполегливої ​​та самовідданої праці як держави, так і як армії, для того, щоб стати частиною найбільшої потужного військово-політичного блоку.
«Хочу наголосити, що повна інтеграція та трансформація нашої країни – це безперервний процес, який практично ніколи не закінчується, а навпаки – це постійна адаптація армії та її внутрішніх процесів, які ведуть до повної взаємодії з іншими членами НАТО», – наголосив він.
Командувач Об’єднаного командування НАТО із трансформації генерал Лавінь підкреслив: «Підписання цієї спільної декларації є не тільки важливою віхою для Збройних сил Північної Македонії, але й підтверджує силу Північної Македонії як надійного та важливого члена Альянсу”.
“Півтора року нашого членства показали, що ми виконали всі умови для повної військової інтеграції з найпотужнішим військово-політичним альянсом. Це доказує, що ми є союзниками, на яких НАТО може покластися, що ми дотримуємося свого слова як новий член НАТО, що ми здатні без зволікань реалізувати те, що взяли на себе як зобов’язання, і що ми гарантуємо рівний внесок у всі місії і всі операції НАТО», – сказала міністр оборони Північної Македонії Радміла Шекеринська Янковська.
Процес військової інтеграції Північної Македонії до НАТО розпочався два з половиною роки тому, коли їй було запропоновано приєднатися до Альянсу після врегулювання суперечки із Грецією щодо назви країни та перейменування колишньої югославської республіки Македонія на Північну Македонію. У березні 2020 року Північна Македонія стала повноправним членом НАТО.
Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа