Після виборів економіка України різко зупиниться

Стримування інфляції монетарними методами, які застосовує Нацбанк, може спричинити ефект раптової зупинки економіки, заявив директор Інституту еволюційної економіки Ігор Макаренко.

За словами фахівця, нинішні заяви НБУ про те, що низький рівень інфляції в країні – це наслідок високого врожаю, не зовсім відповідають дійсності.

“Нацбанк каже, що низька інфляція є наслідком високого врожаю. Насправді, якщо ми подивимося на рух приросту грошової маси, грошових агрегатів, з організаційних заходів Центрального банку, то, загалом-то, легко виявити, що ЦБ пригнічує інфляцію монетарними методами. І це гноблення в обов’язковому порядку в наступному році, влітку або в останні місяці весни, повинно буде позначитися негативними процесами придушення ділової активності”, – сказав Макаренко.

Монетарні і фіскальні стимули для економіки призводять до відтоку капіталу з країни. Наслідки штучного стримування інфляції вже переживають Росія, Білорусь і Китай.

“Явище проявляється у раптових змінах потоків капіталу, таких, які, наприклад, зараз відбуваються в Росії. Таке явище, як втеча капіталу з Росії, яке триває вже мало не півроку, або втеча капіталу з Білорусі, які ми спочатку прийняли за політичний тиск з енергетичних питань, але одночасно з цим ми починаємо спостерігати такі кризові процеси в Китаї”, – сказав Макаренко.

Він підкреслив, що явище в цілому характерно для країн з фіксованими валютними курсами і ринками, що розвиваються. Експерт попередив, що така політика може привести до плачевних наслідків вже після Євро-2012 і парламентських виборів.

“На мій погляд, цей фактор буде представляти реальну загрозу, чи не номер один у наступному році для економіки України, не дай бог, після Євро-2012 і виборів. Ми можемо отримати цей ефект раптової зупинки економіки Україні”, – зазначив Макаренко.

За матеріалами: Дело, ТСН

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа