Пікетування посольств України та Росії у Вашингтоні українською громадою Чикаго та інших міст США

Настасія Марусик, Чикаго-Вашингтон

Спеціально для «Час і Події»

From: ihor khudyk [email protected] Mon, 10 Feb 2014 23:41:00 -0800 (PST)

П’ятого лютого 2014 року у Конгресі США, на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, відбувся так званий “Український День». Цю подію було зорганізовано інформаційною службою УНІС при Українському Конгресовому Комітетові Америки, якою керує Михайло Савків. Поперендньо УНІС було заплановано провести в цей день ранковий і вечірній брифінг представників української діаспори, зустріч із рядом конгресменів, та пікетування офісів компаній «Подеста Груп» та «Mеркурі/Кларк і Вейнсток» , які лобіюють інтереси представників теперішньої української влади у США. Також в тому часі американський уряд традиційно проводить Національний молитолвний Сніданок з членами Конгресу та Президентом США, який збирає кожного року понад тисячу представників з різних куточків світу і їхніх духовних лідерів. Попердньо було відомо що на ці заходи повинні прибути представники від української опозиції, зокрема Народний депутат України Олег Медуниця, з котрим недавно чикагська громада мала нагоду поспілкуватися на відзначенні 40-ї річниці створення УККА-Відділ Іллиной та історичної дати Січневих Актів 1918-1919 років. Також, очікувався ймовірний візит наших духовних лідерів – зокрема українських Патріархів: Патріарха Київського і всієї Руси-України Святійшого Філарета і Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійшого Святослава. То ж з цієї нагоди, з ініціативи представників УГО «Помаранчева Хвиля» було запропоновано зорганізувати поїздку чикагівців щоб підтримати представників української делегації під час відвідин ними Вашингтону, а також привернути додаткову увагу американського уряду до новітніх злочинів режиму Януковича. Окрім того, було вирішено провести додаткові пікети як мінімум українського і російського Посольств в США. Про це офіційно заявивив член Ради УГО ПХ Ігор Худик на всегромадському Віче біля Українського Осередку, яке зорганізував УККА в День відзначення свого 40-літнього ювілею. В останні дні перед поїздкою підтвердилася неприємна інформація, що на «Молитовний сніданок з Обамою» прибудуть також представники від злочинного уряду України… Отож поїздка у Вашингтон набула додаткової ваги. У звязку з цим, була створена відповідна «подія» у соцмережах де проводилась інформаційна і організаційна робота, щоб залучити якомога більшу кількість представників української громади в США до участі у цих заходах.

В результаті, у вівторок 4-го лютого до Вашингтону вирушила Чикагська група, у складі 45 осіб. Як було вище зазначено, захід був зорганізований Українською Громадською Організацією «Помаранчева Хвиля» і за підтримки УККА (відділ Іллінойс). Треба надати належне у підготовці та практичній організації цього заходу членам Ради УГО ПХ Ігору Худику, Юрію Мельнику та Андрію Петриківу, які мають вже певний досвід у проведенні подібних акцій. Українська громада впродовж останніх ста днів неодноразово виходила на вулиці Чикаго, щоб привернути увагу американців до подій, що відбуваються в Україні.

Погода в ніч виїзду була жахливою, але люди відчували важливість своєї присутності в цей день у Вашингтоні. Багато з тих, котрі не могли поїхати особисто, спонсорували поїздку тим, хто на даний момент втратив роботу. Благословення отця Олега Кривокульського і постійні молитви, на які надихали нас Таня Кулинич та Стефанія Яворська, допомогли групі щасливо добратися до місця призначення, хоча при трасах ми зустрічали перевернуті троки.

7396

7376

7353

Перший протест група провела біля посольства України у Вашингтоні. До нас приєдналися представники Нової Української Хвилі з Нью Йорку, Нью Джерсі, Вашингтону, українці діаспори з Ротчестеру, Бафало, Детройту. Протестувальники зверталися до посла України в США Олександра Моцика з вимогою долучитись до списку українських дипломатів, які засуджують дії режиму Януковича, і висловити свою солідарність із Євромайданом. Головними гаслами пікетування були : «Ганьба прислужникам злочинного уряду!», « Банду – геть!», «Дипломати, станьте на сторону народу!», «Україно – ми з тобою!», «На гріх мовчати – бути співучасником гріху!», тощо. До протестувальників приєдналися одні із найактивніших священників діаспори: о. Микола Бурядник та о. Володимир Кушнір із Чикаго, а також о. Ярослав Мендюк (м. Манстр, Індіана), котрі прибули в цей день до Вашингтону, щоб бути разом із Патріархами та поповнити ряди мітингувальників. Отець Микола та отець Ярослав впродовж декількох днів були безпосередньо на Майдані в Києві. «Україна для всіх одна, незалежно де б’ється українське серце. Кожен українець повинен робити свою справу, одні на Майдані – інші тут. Ми, священники, прийшли не з політичними гаслами, ми прийшли щоб показати, що церква є частиною народу, є з народом і молиться з народом. Наші акції мирні і молитовні. Ми хочемо, щоб представники урядових структур прислухалися до свого народу» – сказав отець Ярослав.

Голова Всеамериканської Громадської Організації «Нова Українська Хвиля» пані Мирослава Роздольська зазначила, що багато громадських організацій, зокрема Нова українська Хвиля та Помаранчева Хвиля, зверталися до всіх українських дипломатів та громадських організацій Європейських держав із проханням підтримати свій народ і відійти від влади, на руках якої кров невинних людей.

Представник новоствореної громадської молодіжної групи “Razom for Ukraine”, Анастасія Рибицька розповіла про те, що одним із напрямків їхньої діяльності є збір грошей на допомогу Майдану та розслідування корупційних схем по відмиванню українських грошей в Америці. Вона також запросила волонтерів з інших штатів до співпраці.

Доктор Юрій Мельник звернувся до працівників посольства перейти на сторону народу. «Ви повинні визначитись в цей історичний момент – ввійти в історію України українцями, які служили своєму народові, або опинитися на смітнику історії» – сказав пан Юрій.

Отець Микола Бурядник, місяць тому, на вулиці Інституцькій стояв живим щитом між беркутом та людьми. Він підкреслив важливість ролі церкви у подіях, що відбуваються в Україні. Отець Микола подякував присутнім за їхню небайдужість і процитував слова Митрополита Андрея Шептицького. Будучи практично на смертному ложі, 1 листопада 1944 року, Митрополит сказав такі слова: «Українська церква буде знищена, але воскресне та пошириться на цілу Україну. Україна буде сильною, мирною і вільною державою, однією із найкращих в Європі. Я вам це кажу, але моліться щоб Господь і Пресвята Богородиця нам допомогли».

Один із організаторів цієї акції Ігор Худик, котрий також стояв на Майдані в Києві, зачитав звернення пікетувальників до представників посольства України в США:

Звернення до представників Посольства України в США

Ми, представники української діаспори в Америці, з болем спостерігаємо за подіями які відбуваються в нашій Україні. Сьогодні на наших очах і очах цілого світу в найбільшій державі Європи постає нова диктатура, яка намагається втопити в крові прагнення народу до волі і справедливості! На сьогодні в Україні остаточно зруйновано останні залишки демократії. Парламенту як такого не існує. Суди чинять нечувані беззаконня. Всі три гілки влади нагло захоплені і остаточно керуються злочинною виконавчою верхівкою на чолі з президентом Януковичем. Підтвердженням цього є останні заяви керівника МЗС п. Кожари стосовно подій у Києві.

У звязку з цим звертаємося до Надзвичайного і Повноважного Посла України п. Олександра Моцика, а також до всіх представників Посольства України в США і відповідних Генеральних Консульств:

Українські дипломати, ми усвідомлюєсмо що Ви, будучи державними службовцями, до певної міри стали заручниками ситуації . Віримо, що серед Вас є багато порядних, професійних спеціалістів. Памятайте, ваш професіоналізм, знання і досвіт може служити на благо нової України її нового Уряду, який неодмінно прийде на зміну цій прогнилій, корумпованій і злочинній владі. В ситуації коли державна влада країни яку ви репрезентуєте, проливає на вулицях невинну кров мирних студентів, розстрілює журналістів, викрадає і вбиває мирних людей і залучає до цього відверті кримінальні прошарки суспільства керуватися кодексом державного службовця замало. Зверніться до глибин своєї совісті і подумайте про те, якими очима дивитимуться на Вас ваші нащадки… Ваше майбутнє залежить від Вас самих. Досить мовчати і вичікувати подальший розвиток подій. Памятайте, що своєю мовчазною згодою Ви все далі відгороджуєте себе від народу України і стаєте співучасниками страшних злочинів. Не стягуйте на себе невинну студентську кров і втрачені життя полеглих новітніх Героїв України. Сьогодні на барикадах Києва вирішується майбутнє України і ваше теж. Пригадайте мужній вчинок великої кількості ваших колег у 2004 р., коли вони написали спільне звернення і відмежували себе від тодішнього злочинного режиму президента Кучми. Їхній вчинок мав дуже вагому роль в подальшій розбудові демократичних цінностей України. Ми впевнені що теперішні геройські вчинки українських дипломатів в Туреччині, Канаді, Люксембургу і Польщі де вони відверто і сміливо наважились сказати правду і стати на сторону повсталого українського народу будуть оцінені належним чином.

Ви ж на сьогодні, нажаль далі продовжуєте стояти по іншу сторону барикад. Це ваш вибір. Але памятайте, від праведного гніву народного, як і від гніву Божого вам не оминути. Проявіть свою мужність і громадську позицію! Станьте на сторону Правди і Справедливості. Перемога буде за народом України бо з нами Правда і з нами Бог!

Слава Україні! Героям Слава!

5 – го лютого 2014р. Вашингтон

Після спільної молитви, проведеної отцем Миколою, прозвучали гімни двох держав. Гімн України проспівали разом із Танею Кулинич. Гімн Сполучених Штатів проспівав американець Jaron Benyamini, котрий виявив бажання прийняти участь у мітингах разом із українцями діаспори.

Далі українські пікетувальники Чикаго пройшлися вулицями Вашингтону до Російського посольства, привертаючи своїми гаслами та транспарантами увагу простих американців до подій в Україні. Біля посольства було зачитано ноту протесту із засудженням політики відвертого втручання Росії у внутрішні справи України (текст оригіналу):

Обращение к представителям Посольства России в США

Мы, представители украинской диаспоры с негодованием наблюдаем над давлением которое Россия с новой силой обрушила на наше независимое и суверенное государство. Похоже неоимперские амбиции не дают покоя власть-придержащим в России. Весь мир понимает, что сегодняшний социально-политический кризис в Украине, корнями уходит в сложные российско-украинские отношения, которые на протяжении всей нашей истории очень сложно называть братскими и добрососедскими. Видимо зарождение новой демократии в непосредственной близости от России никак не входило в планы тех, кто грезит планами о «расширении русского мира».

Сегодня на барикадах Киева рождается будущее Украины, и это делает новое поколение которое родилось и выросло в независимой Украине. Оно не воспринимает никакого давления на себя и на свою страну и готово стоять в обороне вольных идеалов до конца. Сегодня наши братья стоят за справедливость, за свое будущее, за свою страну которую хотят видеть вольной, современной независимой и европейской. Этих людей уже не загнать в стойло утопической империи о которой к сожалению еще мечтают многие лидеры России. Украинцы вне зависимости от национальной и религиозной принадлежности объединились сегодня на барикадах Киева чтобы противостоять беззаконию правящей верхушки Украины. Определенные исключения есть результатом информационной блокады, которая в скором времени будет разрушена. Мы благодарны всем россиянам кто ценит демократически принципы и мечтает не только о демократии в России, а искренне желает того своим соседям. Но те, кто имеет на сегодня в России влияние и силу имеют к сожалению другое представление о справедливости и демократии. Знаковыми в этом являются слова действующего президента Росии, которые пару лет тому облетели весь мир, по его мнению: «… наибольшей катастрофой ХХ века был развал советского союза», то есть империи, которая унесла миллионы жизней собственных граждан. Это и есть определенное объяснение всем проблемам связанных с попыткам втянуть Украину в разные постсоветские проекты, последним из которых явился так называемый «Таможенный союз». Именно этот проект стал одним из препятствий на пути европейской интеграции Украины, что и послужило катализатором сегодняшнего кризиса в Украине. Этому предшествовали бесчисленные провокации, бесконечные «сырно-молочные войны», невообразимые существующие по сей день цены на энергоносители, открытое вмешательство во внутренние дела Украины. Поэтому мы требуем:

1. Исходя из трехсторонних международных договоренностей 1994г., которые гарантировали Украине безопасность в обмен на ее безъядерный статус, прекратить экономическое и политическое давление на суверенное государство Украина.

2. Прекратить насильственные попытки втянуть Украину в «Таможенный союз», так как это не отвечает ее национальным, экономическим и культурным интересам и является коренным препятствием на ее пути в Европу.

3. Прекратить вмешательство во внутренние дела суверенной Украины:

а) через открытые неадекватные высказывания официальных государственных лиц о поточной социально –политической ситуации в Украине;

б) через разыгрывание языковой проблемы и попытки переписать историю наших отношений;

в) через использование РПЦ, как инструмента религиозного давления и построения так называемого «Русского мира», который является очередной попыткой реализации имперский амбиций России.

4. Уважать территориальную целостность соседнего суверенного государства Украина, прекратить всячески попытки на разделение или федерализацию Украины. Любая военная помощь существующим силовым структурам Украины будет расцениваться мировым сообществом как военная интервенция со стороны России. Сценарий по которому происходили события в Осетии, Чечне, Абхазии или Преднестровье не допустимы на территории Украины.

Победа будет за украинским народом! В Украине должна победить справедливость и демократия! Этого искренне желаем и русскому народу.

5-го февраля 2014 г. Вашингтон

Після цього українська громада Чикаго прибула до пам’ятника Тараса Шевченка, де відбулася важлива історична подія у житті української громади в Сполучених Штатах – перший спільний молебень за Україну на теренах Америки двох українських Патріархів –Патріарха Київського і всієї Руси-України Святійшого Філарета разом із Верховним Архиєпископом УГКЦ Блаженнійшим Святославом.

filart

Перед тим українські Патріархи мали низку зустрічей із державними службовцями та політиками американського уряду а також із вірними УГКЦ та УП церков у Сполучених Штатах, на яких вони виступили із заявою, що майбутнє України за Європою.

Після молебня Патріархи поділилися із людьми своїми думками щодо їхньої місії перебування у США. Зокрема Патріарх Святослав був приємно здивований глибокою інформованістю людей щодо подій, які відбуваються в Україні. Він сказав, що конгресмени переважно спілкуються із представниками української влади, якраз тут бракує голосу простих людей. І саме церква представляє простих людей, прихожан, котрі мерзнуть на морозі, виборюючи свої конституційні права. На запитання щодо присутності у Вашингтоні представників Партії Регіонів Патріарх Святослав відповів, що також був здивований. Але він вважає, що вартує розмовляти з усіма, хто готовий слухати, тому що діалог потрібний для уникнення насильства.

Патріарх УПЦ КП Філарет закликав уряд Сполучених Штатів бути посередником у врегулюванні ситуації в Україні а також дати гарантії для її безпеки. Після молебня Патріарх Філарет зазначив, що церква закликає владу , Майдан і опозицію не вирішувати питання силою. «Сила приведе до громадянської війни з гіршими наслідками» – переконаний Філарет.

Після молебня учасники «Українського Дня» у Вашингтоні зібралися на брифінг, на якому було підведено підсумки пройденого дня. Зокрема Ігор Худик наголосив про наявність певної інформаційної блокади, та відсутність чітких координаційних дій між українською громадою різних штатів. Нажаль , за браком інформації і згідно заходів які планувалися у Вашингтоні з боку УНІС, основні групи предствавників української діаспори запланували свою поїздку на 5-те лютого, а не на 6-те, коли власне мав відбутися Молитовний сніданок, де можна б було додатково і ефективно привернути увагу світової спільноти до проблеми яка нависла зараз над Україною. Голова УНІС Михайло Савків вніс пропозицію створити чітку сітку в українській громаді США для обміну інформацією. Зробити то електронічно запропонувала в соцмережах п. Діана Дергак – професор Університету Сан-Дієго, засновник Міжнародного конмалтингу DNA. Очевидно що цим повинні займатись молоді, енергійні та грамотні люди, які мають поповнювати ряди американських політиків і працювати в інтересах української діаспори в США. Судячи із подій, які відбувалися в цей день у Вашингтоні, такі люди є.

brief

P.S. Як виявилось згодом, звинувачення протестантів в адресу представників Українського Посольства в США були не безпідставні. Саме в цьому приміщенні після Молитовного сніданку з Обамою, знайшли свій прихисток представники злочинної антиукраїнської влади. Станом на час, коли верстався номер, стало відомо, що вже понад сотня працівників українських дипустанов стали на сторону Майдану, але серед них і далі не видно тих, хто сьогодні офіційно представляє українську державу в США… «Стоїчно» продовжує мовчати і Генеральне Консульство України в Чикаго… Варто нагадати, що будинок в якому воно перебуває, куплений колись на кошти попередньої хвилі еміграціїї і ремонтований на кошти теперішньої, зокрема УГО «Помаранчева Хвиля».

Світлини автора.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа