Підсумок суду: 10 тез із вироку Януковичу

yanukovich6У четвер, 24 січня, Оболонський суд Києва оголосив вирок президенту-втікачу Віктору Януковичу, та визнав його винним у державній зраді та пособництві веденню агресивної війни.

Януковичу присудили 13 років ув’язнення. Пропонуємо 10 основних тез, озвучених у тексті вироку. Ними суд обґрунтовує свій вердикт.

– Суд встановив, що Янукович самоусунувся від посади президента, коли втік з України під час Революції Гідності. Жодного злочинного режиму чи злочинної незаконної влади, як стверджували адвокати, в Україні на той момент, вважає суд, не було.

Сам Янукович і його захист заявляли, що життю “легітимного президента” загрожували “радикали”. І це нібито стало причиною його втечі.

– Суд встановив, що Янукович повідомлений про суть пред’явленого йому обвинувачення. Це принциповий момент у разі оскарження вироку стороною захисту.

– Янукович розумів наслідки і протиправність своїх дій, але все одно звернувся до президента РФ Путіна з письмовим проханням про введення військ на територію України. Цей факт у суді доведено.

У якості доказів цього в тексті вироку наведені слова самого Віктора Януковича. В інтерв’ю ЗМІ він говорив, що звертався до Путіна не випадково.

– Віктор Янукович займався пособництвом у веденні агресивної війни. Він “надав іноземній державі допомогу в проведенні підривної діяльності проти України та шляхом вчинення державної зради”.

“Зміна влади в Україні не давала підстав Віктору Януковичу звертатись до РФ з проханням про використання військ на території України”, – йшлося у тексті вироку.

– Сторона обвинувачення не довела, що Янукович усвідомлював те, що його дії спрямовані на зміну меж території України шляхом незаконного приєднання частини України до іншої держави. Йдеться про анексію Криму Російською Федерацією.

– Представники влади РФ впливали на Януковича, що є обставиною, яка пом’якшує його вину. Обставин, що обтяжують покарання, суд не виявив.

– У якості доказів вини Януковича суд використав свідчення екс-депутата Держдуми РФ Іллі Пономарьова, лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, президента України Петра Порошенка, екс-прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, спікера Верховної ради України Андрія Парубія, міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

За словами судді Владислава Дев’ятка, всього було допитано 52 свідка та 2 експерти.

– Вина Януковича доведена за двома статтями: “державна зрада”; “планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни”. За статтею посягання на територіальну цілісність і недоторканність України суд не виявив доведного складу кримінального порушення.

– Суд призначив для Януковича ув’язнення строком на 13 років. Враховуючи те, що суд відбувався заочно, то реальне покарання йому буде призначене тільки після затримання.

Нині екс-президент знаходиться в Росії. Як відомо, Інтерпол зняв Януковича з розшуку, адже вважає судовий процес проти нього політичним.

– Вирок вступає в силу через 30 днів, якщо він не буде оскаржений. Адвокати Віктора Януковича вже пообіцяли подати апеляційні скарги, а також зазначили, що звертатимуться до міжнародних інстанцій.

Джерело: Громадський сектор Євромайдану

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа