Підсумки після року розстрілу Небесної Сотні: до суду передано 5 справ

До річниці розстрілів під час Євромайдану

прес-конференція

на тему «Непокаране зло зростає»

18 лютого об 11.00

Інформаційне агенство «Укрінформ»

(вул. Б. Хмельницького, 8/16)

 

Під час прес-конференції було презентовано висновки Громадської Комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні, зроблені в процесі підготовки «Чорної Книги порушень прав людини в Україні» (задокументовані факти порушень під час подій Євромайдану). Також було представлено інформацію про склад та плани роботи тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування злочинів, скоєних під час Євромайдану.

Учасниками прес-конференції стали:

  • · Володимир Василенко – доктор юридичних наук, професор, суддя Міжнародного Кримінального Трибуналу з колишньої Югославії 2002-2005 р., Представник України в Раді ООН з прав людини (2006-2010), Голова Громадської Комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні
  • · Ігор Луценко – народний депутат України, ініціатор створення тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування злочинів під час Євромайдану, активіст Громадського сектора Євромайдану
  • · Юрій Кушнір – адвокат, член Громадської Комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні
  • · Павло Дикань – адвокат родин Небесної сотні
  • · Олег Слабоспицький – активіст Громадського сектору Євромайдану, координатор кампанії «Непокаране зло зростає».

Громадські активісти та адвокати розповіли, на якій стадії перебуває розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності, та наскільки ефективно працюють органи МВС та ГПУ у цьому напрямку.

«На основі зібраних Громадською Комісією даних проаналізовано та систематизовано порушення прав людини за класифікацією злочинів проти людяності, закріпленою в статті 7 Римського Статуту. З понад 3500 повідомлень про грубі порушення прав людини в період з 21 листопада 2013 року по 20 лютого 2014 року, на даний момент підготовки «Чорної Книги порушень прав людини» Комісією ідентифіковано 2175 випадків, які можуть класифікуватись як злочини проти людяності, здійснених в межах широкомасштабного або систематичного нападу спрямованого проти учасників українського протестного руху. Зокрема: Винищення – 65; Вбивство – 50; Ув’язнення або інше жорстоке позбавлення фізичної свободи та порушення основоположних норм міжнародного права – 395; Тортури – 40; Переслідування учасників протестних акцій – 649; Насильницьке зникнення людей – 17; Інші нелюдські діяння аналогічного характеру, які полягали у навмисному спричиненні сильних страждань або серйозних тілесних ушкоджень чи серйозної шкоди психічному або фізичному здоров’ю людини – 959. Робота Комісії по опрацюванню зібраної інформації продовжується» – зазначив голова Громадської комісії Володимир Василенко.

25 лютого 2014 р. Верховна Рада України підтримала заяву «до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду, щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року». Прокурор Міжнародного кримінального суду має вирішити, чи достатньо наданих йому українською стороною матеріалів для власного розслідування. Але в будь-якому разі Міжнародний кримінальний суд може притягнути до відповідальності тодішніх перших осіб держави, а середня на нижча ланка злочинців залишаєтсья у компетенції української Феміди.

Комісія ініціює зміни до закону про судочинство, пропонуючи створити спеціальну палату, оскільки потрібен належний механізм розгляду злочинів проти людяності.

Адвокати Небесної сотні також підбили підсумки – на жаль, невтішні: до суду передано лише 5 справ. Головним фактором стримування процесу розслідування є відсутність реформ у силових структурах. Головною підставою для оптимізму є створення в кінці 2014 року Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури, котре має змогу підійти комплексно до розслідувань злочинів проти Євромайдану. Найбільш помітні наразі конкретні кроки  Управління – оголошення в розшук Януковича та притягнення до відповідальності «беркутівців». 27 лютого у Шевченківському суді м. Києва відбудеться засідання суду у справі екс-голови КМДА Олександра Попова за обвинуваченням у причетності до розгону студентів на Майдані 30 листопада 2013 р.

Уповільнює процес розслідування і знищення значної частини доказової бази – адже відомо, що Євромайдану було задіяно 15000 охоронців, і ніхто з цих людей не дав сідчень.

15 січня було зареєстровано проект створення Комісіі з питань притягнення до відповідальності осіб, причетних до злочинів під час Євромайдану. Ця комісія за участі народних депутатів України з різних фракцій має здійснювати громадський і депутатський контроль за ходом розслідування злочинів проти мирних протестувальників під час Революції Гідності по всій Україні. Проте донині депутати не спромоглися проголосувати цей проект. Ігор Луценко вважає, що цей саботаж цілком свідомий: «Карати винних за злочини проти Майдану заважають злочинці, котрі зберегли вплив на владу. В прокуратурі і міліції залишилося чимало тих, хто організовував та покривав насильство проти учасників протесту. Необхідно перестати штучно затягувати створення парламентського контрольного органу, щоб дати новий імпульс розслідуванням».

Громадський сектор Євромайдану щомісяця, починаючи з 30 грудня 2013 року, проводить всеукраїнську акцію «Непокаране зло зростає», вимагаючи покарання всіх винних у злочинах проти учасників Євромайдану. Уже напрацьовано позитивний досвід співпраці громадськості та влади –наприклад, співпраця з управлінням МВС Львівської області та міською радою м. Херсона. Активісти ГСЄ закликають громадські організації створювати спільні робочі групи з органами МВС для розслідувань злочинів проти учасників Євромайдану.

20150218_113644

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа