Підпал будинків родичів повстанців у Чечні – це колективне покарання

Влада Росії повинна терміново розслідувати підпал принаймні п’ятьох будинків, які, як вважається, належать родичам 11 осіб, звинувачених владою у здійсненні збройного нападу в столиці республіки Чечня Грозному, заявила Amnesty International після надходження

повідомлень про “колективне покарання” сімей.

11 чоловік та 14 правоохоронців було вбито в ході збройного протистояння в Грозному 4 грудня. Вважається, що принаймні один мирний житель також був вбитий. Через день після нападу, голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров заявив, що сім’ї членів збройних груп будуть видворені з Чечні, а їхні будинки зруйновані.

“Покарання родичів тих, хто підозрюється в причетності до злочинів, є кричущим порушенням міжнародного права. Ніщо не може виправдати застосування колективного покарання. Федеральна влада має забезпечити проведення незалежного і неупередженого розслідування

щодо підпалу будинків і притягнути винних до відповідальності з дотриманням стандартів справедливого судового розгляду”, – заявив Джон Дальхузен, директор програми Amnesty International по Європі і Центральній Азії.

“У разі, якщо російска влада закриватиме очі на ці можливі акти колективних покарань, це буде небезпечним сигналом до того, що такі порушення дозволяються та заохочуються.”

Прес-служба Amnesty International в Україні

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа