Персональна виставка графіки Андрія Тирпича у «Тюрмі на Лонцького»

Людина, час, сакрум. Активація «нових» цінностей у сучасному суспільстві ще гостріше актуалізує шляхи пошуку гармонії. Як вдається креативно позиціонованій особистості збагнути метафізику сакруму за посередництвом пластичного візуального мистецтва,  –  дає відповідь арт-проект «Чорне і Біле» у виставкових залах другого поверху  Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».

25 грудня, четвер

16:00

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів

«Тюрма на Лонцького»

м. Львів, вул. С. Бандери, 1, вхід з вул. К. Брюллова

Твори, представлені на виставці, відображають міждисциплінарний пошук сакрального в мистецтві, який триває практично постійно і носить перформеністичний характер у творчості Андрія Тирпича. Контраст «Чорного  і Білого» — драматична основа усіх його робіт.   

Спираючись на історичну ретроспективу графічного мистецтва автор встановив певні тенденції та водночас відмінні шляхи пошуку сакруму за посередництвом пластичних засобів. В естампах, графічних циклах Андрія Тирпича  стилізація реалістичних форм сприймається як умовна декоративність та абстрактність. Ілюстративні цикли, позбавлені   фактажної  «документальності», виступають як самодостатні гравюри з певним стилістично-емоційним укладом та асоціативним рядом.

«Не важливо, яка форма закладена, головне її зміст…»,  — переконує Андрій Тирпич.

Поглиблення знань в царині сакральної спадщини втілено у низці графічних серій за євангельськими сюжетами, зображеннях сакральної архітектури та портретах визначних діячів української Церкви («Чудесний улов», «Розп’яття», портрети  Йосипа Сліпого, митрополита Андрея Шептицького, Климентія Шептицького), а також репрезентовано у оформленні книжкових видань («Херсонеське Таїнство свободи», «Добротолюбіє», «Наслідуючи Христа »  тощо).

Виставка триватиме впродовж місяця від 25 грудня 2014 р. до 25 січня 2015 р.

Довідка

Андрій Тирпич (1964 р. н.) –  львів’янин, мистецьку освіту здобув 1985–1992 рр. у Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва за спеціальністю «Інтер’єр та обладнання» (викладачі за фахом: проф. М. Яців, проф. В. Вендзилович, проф. В. Островський, проф. Е. Мисько, проф. В. Манастирський та інші).  

Від 1992 по 1994 рік працює на посаді молодшого наукового співробітника відділу мистецтвознавства Інституту народознавства Академії наук України, де провадить дослідження іконопису Бойківщини.

В 2003–2006 рр. працював художником-дизайнером монастиря монахів Студійського Уставу Св.Обручника Йосифа у Львові.

Протягом 2006–2011 років працював на посаді молодшого наукового співробітника Львівського музею релігії (Червоноградський філіал).

Від 1992 року провадить незалежну творчу діяльність в галузі сакрального дизайну.

Учасник  творчої стипендіальної програми  Міністра  Культури Польщі  CAUDE POLONIA, 2004 р.( м. Краків, проф. С. Родзінський),

Постійно працює в царинах естампної, книжкової графіки, мистецького оформлення видань, візуальної ідентифікаційної продукції (афіші, листівки, презентаційні стенди, фольдери, екслібриси, грамоти, відзнаки).

Окремий сегмент творчості – проектування та авторське виготовлення літургійного предметно-просторового устрою церков і каплиць, серед яких церква Св. Климентія Папи, м. Львів; каплиця Стрітення Господнього, Український Католицький Університет, м. Львів;  каплиця мучеників оо чину Василія Великого василіанського інституту філософсько-богословських студій ім. Митрополита Йосифа В. Рутського, смт Брюховичі;  каплиця Трьох Святителів греко-католицької  семінарії в с. Княжичах – Київ; каплиця монастиря сс. Мироносиць, м. Івано–Франківськ; каплиця Небесної Сотні по вул. Інститутській, м. Київ;  іконстаси та ужитково-літургійні предмети для греко-католицьких церков в Англії, Словаччині, Бельгії та Папської Нунціатури в м. Києві; проект і пластика для пантеону митрополитів УГКЦ м. Золочів.

Автор низки творчих проектів та виставок, пов’язаних з сакральним мистецтвом, персональних виставок в Україні, Польщі, Німеччині, Хорватії, Австрії, серед яких: персональна виставка «Дещо про сакральне», м. Львів; МЦ К-МА, м. Київ; арт-проект «Роздуми на тему…», м. Львів; МЦ К-МА ім. О. Замостян, м. Київ; мистецько- реставраційний проект «Івану Павлу ІІ – ікона від Львова»; виставка малярства «Жінка і море», м. Сельце (Хорватія); мистецький проект «До перепоховання патріарха Йосифа Сліпого у Львові», м. Львів; ряд персональних виставок за темою «Символи Сковороди»,  мистецький центр Києво-Могилянської Академії; арт-проект «Свідок розп’ятої любові» до 120-ої річниці блаженійшого Йосифа Сліпого, духовна семінарія оо Василіан, смт Брюховичі та ін.

Художньо-графічне оформлення видань: Б. Стефюк. Вкраїни аура священна, 2001 р.; –Українське сакральне мистецтво з колекції «Студіон», 2005р.; Добротолюбіє, Т.І, Т.ІІ, 2009 р.; М. Димид. Херсонеське таїнство свободи. Еклезіологія. Т.І, 2007р.; Тома Гемеркен Кемпійський. Наслідуванні Христа, 2009 р.; Розписи в Святоуспенській Унівській Лаврі, 2010 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа