Перша цеглина у «відкритий митний простір» в Одесі

У концертно–виставковому комплексі Одеського морського порту 25 січня відбулася презентація проекту «відкритий митний простір». У заході взяли участь міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі, керівник порту Михайло Соколов, а також інвестори і підприємці. Послугами нового центру можна буде скористатися уже навесні цього року.

1 На презентації проекту «відкритий митний простір»

Як повідомила начальник Одеської митниці Юлія Марушевська, відповідно проекту, замість дев’яти документів, які сьогодні підприємець має пред’являти для оформлення вантажів, у новій митній зоні знадобиться всього лише два: рахунок-фактура і транспортна накладна. Сервіс приймання документів планується організувати за принципом єдиного вікна: в одному місці будуть здійснюватися заповнення і реєстрація декларацій, логістика, послуги банку і митні консультації. Однією із головних переваг реформування Марушевська назвала скорочення часу на оформлення вантажів: від 15 хвилин у зеленому коридорі (якщо з документами все в порядку) до години у червоному коридорі (якщо знадобиться огляд).

«Ми обіцяємо, що якщо в ході фізичного огляду не буде виявлена контрабанда, то митниця покриє всі витрати. В ході огляду буде вестися онлайн–трансляція. Власник вантажу буде мати доступ до копій відеозаписів. Фізична присутність його не обов’язкова», – розповіла Марушевська. А ще вона повідомила, що передбачається запровадження системи обробки митних даних ASYCUDA. Цей процес займе близько року. Така система дозволить забезпечити повний контроль і прозорість митних процедур, зведе до мінімуму людський фактор і допоможе ліквідувати корупцію. Ця сучасна система, розроблена ООН спільно з Міжнародною митною організацією, вже використовується більш як у 90 країнах світу.

Крім того, глава митниці анонсувала і збільшення зарплат своїх співробітників за рахунок прибутку від брокерських послуг, які планують надавати на території нового митного простору. Наостанок Марушевська зазначила, що нова митниця буде працювати 24 години на добу 7 днів на тиждень. «Хочу, щоб питання митниці було зняте з порядку денного. Щоб ви всі забули про проблеми, з якими раніше тут стикалися. Митниця стане сервісом для кожного. Упродовж року все зміниться», – пообіцяла вона.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа