«Перекриття» Керченської протоки: Росія не сповістила через міжнародну систему морських попереджень NAVTEX

Kerchenska-protoka

Росія не сповістила про так зване «перекриття» Керченської протоки для військових кораблів через міжнародну систему морських попереджень NAVTEX.

Про це повідомляє Мілітарний із посиланням на керівника у Моніторингової групи BlaskSeaNews Андрія Клименко.

Це стосується прибережного попередження управління навігації та картографії Міноборони РФ 152/21 – з 24 квітня 2021 по 31 жовтня 2021 року.

У міжнародній системі морських попереджень NAVAREA цей припис був відсутній станом на 09:00 (EEST) 19 квітня 2021 року.

Нагадаємо, що одразу після оприлюднення попередження Міністерство закордонних справ України вже виступила із заявою у зв’язку із обмеженням Російською Федерацією свободи мореплавства.

Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря, – прокоментували ситуацію у МЗС.

Тим самим Росія грубо порушила Конвенцію ООН з морського права 1982 року та двосторонній договір з Україною за 2003 рік щодо Азовського моря.

За цей час з офіційними заявами виступили у Європейському Союзі та НАТО, обидві організації виступили зі стурбованістю намірами Росії обмежити доступ до деяких районів у Чорному морі.

Також вони закликають Москву забезпечити свободу судноплавства і доступ до українських портів в Азовському морі.

Це рішення порушує свободу судноплавства, гарантовану Конвенцією ООН з морського права. ЄС очікує від Росії забезпечення безперешкодного та вільного проходу в Азовське море та з нього відповідно до міжнародного права, – заявив речник ЄС з міжнародних відносин Петер Стано, пише DW.

Прессекретар президент РФ Дмитро Пєсков 16 квітня не захотів коментувати питання закриття акваторій і порадив звертатися до міністерства оборони Росії. Там офіційних заяв з цього приводу не робили.

Натомість агенція «РИА Новости» цитуючи бюлетень міноборони, де підтверджується заборона на прохід «іноземних військових кораблів та інших державних суден» у трьох районах Чорного моря біля берегів Криму з 24 квітня по 31 жовтня цього року. У повідомленні стверджується, що «Керченська протока та підхід до неї не потрапляють у вказані зони».

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа