Передача повноважень місцевому самоврядуванню – це базова реформа, щоб змінити економічну ситуацію

Децентралізація – це ключова, базова реформа, яка дозволить українцям адаптуватись до життя в Євросоюзі та остаточно знищить рудименти радянської системи управління. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко на загальних зборах Асоціації міст України.

“Децентралізація – це базова реформа для того, щоб змінити економічну ситуацію в Україні”, – сказав він.

“Ми маємо об’єднати зусилля у продовженні реформи і органи місцевого самоврядування мають стати флагманами децентралізації”, – підкреслив Віце-прем’єр-міністр України.

За його словами, саме місцеве самоврядування, маючи мотиваційний пакет, може змінити ситуацію: підтримати малий та середніх бізнес, сформувати інвестиційну політику, яка дасть можливість створювати робочі місця і залучати кошти не тільки міжнародних фінансових організацій, а й місцевих інвесторів.

“Важливим аспектом децентралізації є прозорість витрат з місцевих бюджетів та підзвітність місцевої влади”.

“Відтепер місцева влада має всі важелі для активного регіонального розвитку. У 2016 році Державним бюджетом передбачено для підтримки проектів регіонального розвитку: 3 млрд. грн. – ДФРР; 1 млрд. грн. – субвенція для розвитку інфраструктури об’єднаних територіальних громад; 1,9 млрд. грн. – субвенція для соціально-економічного розвитку територій”, – наголосив він.

За словами урядовця, важливим пріоритетом 2016 року стане і питання енергоефективності, модернізації комунальних підприємств, впровадження побудинкового обліку споживання енергоресурсів. Також у 2016 році має бути завершено передачу повноважень по розпорядженню землею органам місцевого самоврядування.

За словами Геннадія Зубка, в цьому році будуть розроблені законопроекти «Про засади та порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України», «Про місцеве самоврядування в Україні» (нова редакція), «Про префектів».

Крім того, готується великий пакет законопроектів щодо децентралізації у 22 сферах і галузях, зокрема: земельних відносинах, міжбюджетних відносинах, місцевих податків і зборів, адмінпослугах, соціальних стандартах у сферах освіти і охорони здоров’я, містобудування, житлово-комунального господарства, запровадження муніципальної варти, служби в органах місцевого самоврядування.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа