Патріярх Александрійський поступово схиляється до Української Церкви

Посольство України в Арабській Республіці Єгипет повідомляє:

28 березня Папа і Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ з дружнім візитом відвідав українську дипломатичну місію в Каїрі.

У ході зустрічі Посла Геннадія Латія з Його Блаженством було обговорено питання автокефалії Православної Церкви України. Патріарх висловив переконання, що українському православ’ю належить мати власну автокефальну церкву, яку визнаватимуть інші православні церкви.

94545454

Після спільної молитви Патріарх Феодор ІІ поспілкувався з працівниками Посольства та присутніми представниками української громади. Його Блаженство з надзвичайною теплотою поділився спогадами про роки життя, проведені в Україні, зокрема в Одесі. Патріарх висловив щире захоплення українцями, яких він пам’ятає «як гарних, відкритих людей із великим серцем».

8151515

На завершення зустрічі Його Блаженство Папа і Патріарх Александрійський і всієї Африки Федор ІІ нагородив Посла Геннадія Латія почесною відзнакою Александрійського Патріархату – орденом Святого Марка.

Отже, обставини змінюються в кращий для ПЦУ бік, оскільки перед наданням Україні автокефалії Константинополем Александрійський Патріарх висловлювався проти такого кроку. Вочевиль, цьому сприяли особисті контакти Посольства з Патріархом.

Для повнішого зрозуміння процесу, який відбувається в Александрії пропонуємо читачам ознайомитися з оцінкою подій від cerkvarium:

Офіційний сайт патріархії наводить такі слова патріарха: “Я слідкую за цим питанням з обережністю та молитвою, бажаючи та борячись за найкращі інтереси всієї Православної Церкви”. Також патріарх побажав позитивних результатів на президентських виборах в Україні.
Отже, можна побачити певне пом’якшення позиції Феодора ІІ, який постійно активно підтримував УПЦ МП та під час відвідин Одеси напередодні отримання ПЦУ томосу про автокефалію закликав віруючих цієї юрисдикції залишатися в канонічній церкві. А до того було оприлюднено досить обтічний спільний лист очільників Александрійського патріархату та Польської православної церкви, в якому вони просили відновити в Україні канонічний порядок та усіх, від кого це залежить, запобігти конфліктам через питання надання Україні церковної автокефалії.
В коментарі на цей лист архієпископ Тельміський (Константинопольський патріархат) Іов (Геча) пояснив, що мали на увазі предстоятелі двох Церков: «Я так розумію, що в заяві ясно говориться про автокефалію і про наведення КАНОНІЧНОГО порядку в церковному житті в Україні. Тобто, розділення в Україні потребує введення ЦЕРКОВНОГО порядку. Цю проблему може вирішити тільки надання автокефалії».
Feodor-posol
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа